Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demervall: SVT mörkmålar landsbygden och blir fördomarnas nyttiga idiot

I veckans op-ed skriver Magnus Demervall från Segersta om ett tv-program på SVT. Demervall är debattör, företagare och tidigare stabschef åt Annie Lööf (C).

I veckan hade SVT premiär för ytterligare en dokumentär om landsbygden. Ännu en gång byggde man sina resonemang på en bristande verklighetsbild och målade den svenska landsbygden i de mörkaste färger som gick att hitta på redaktionen.

Det är bra att SVT har en ambition att visa vad som händer utanför Sveriges större städer. För långt bort från storstädernas starka befolkningstillväxt, smutsiga luft och breda serviceutbud finns det som slarvigt kommit att kallas landsbygden. Det som många tror blöder på folk, dit människor flyttar under pistolhot eller besöker på semestern.

Den bilden sprider SVT vidare i "Resten av Sverige" och underbygger därmed en diskussion där landsbygdsbor framstår som inskränkta och i ofas med sin samtid. I själva verket är det en felaktig bild.

Landsbygden har faktiskt en växande befolkning. De senaste tio åren har femtiotusen fler valt att bosätta sig på det som definieras som landsbygd. Fler väljer också att flytta från större städer till landsbygden, än åt andra hållet.

Bilden SVT, och i detta fall Po Tidholm, väljer att ge är att landsbygden lider brist på bidrag och centralstyrning. Men om den delen av landsbygden som redan växer ska kunna fortsätta utvecklas så krävs bättre förutsättningar för fler och växande företag, bättre boendemiljöer, mer självbestämmande över egna resurser och bättre infrastruktur.

Samtidigt finns vissa delar av landsbygden, närmare bestämt glesbygden, som tappar befolkning, jobb och förutsättningar att leva. Här behövs dessutom offentligt stöd för att kunna behålla befolkning, sysselsättning och en bra välfärd.

Problemet är att om de miljoner människor som bor på landsbygden framställs som att de bor på den yttersta glesbygden med avfolkning och dess konsekvenser, så framstår de politiska lösningar som glesbygden skulle behöva som orimligt dyra och omöjliga att genomföra.

Då skapas en grogrund för de mest korkade uttalanden från människor, från höger till vänster. Man kan som riksdagskandidat säga att Stockholmare är smartare än lantisar. I en miljö där landsbygden framstår som bortom räddning kan trafiklandstingsrådet i Stockholm kalla en satsning på Norrbotniabanan för en krigsförklaring mot Stockholm, fast det i själva verket är en förutsättning för att Stockholm ska kunna förses med råvaror. När landsbygden framställs som outvecklad skapas utrymmet för Gudrun Schyman att påstå att på landet är kunskapsnivån lägre och därför är det svårare att stå upp för jämställdhet.

Tänk om vi istället kunde se att landsbygden behövs för staden och staden för landsbygden. Tänk om SVT sände en dokumentär som handlade om vilka möjligheter som finns. Och om det är för mycket begärt. Kan vi åtminstone få be om en dokumentär som handlar om hur landsbygden verkligen ser ut?

Annars är SVT inget annat än fördomarnas nyttiga idiot.