Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demervall: SD väljer stollar istället för tomma stolar

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Veckans gästkrönikör är Magnus Demervall, till vardags företagare, skribent och tidigare stabschef åt Annie Lööf (C). Han bor i Segersta vid Ljusnans strand. Krönikan handlar om Sverigedemokraternas beslut att köra med öppna listor.

Tomma stolar eller stollar?

I veckan meddelade Sverigedemokraterna att de öppnar upp sina listor för alla som vill skriva in sina namn på partiets valsedlar i alla Gävleborgs kommuner. Man gör detta för att de lyckats locka för få personer att ställa upp för partiet och riskerar annars stå med tomma stolar.

Problemet med tomma stolar, det vill säga att ingen faktiskt vill vara Sverigedemokratisk företrädare, är ett inget specifikt för Gävleborg. För någon månad sen visade Nyhetsbyrån Siren att 61 av landets kommunfullmäktigeplatser stod tomma. Av dessa stod Sverigedemokraterna för över 90 %. Det är ett demokratiskt problem.

När väljare lägger en röst på ett parti ska de kunna lita på att de också bli företrädda av en politiker från det partiet. Det finns idag sannolikt en massa Sverigedemokratiska väljare som tror att deras röst spelade roll, men i själva verket har deras röst inneburit att en stol står tom varje gång kommunfullmäktige fattar beslut som berör väljarna i kommunen.

Dessutom finns det något djupt omoraliskt i att Sverigedemokraterna nu mottagit flera miljoner i partistöd, trots att de inte genomfört något arbete.

Så oavsett om vi är sympatisörer eller inte till Sverigedemokraterna kan vi förargas över slappheten med vilken man hanterar sitt ansvar att besätta de platser man fick i förra valet.

Dessutom finns det något djupt omoraliskt i att Sverigedemokraterna nu mottagit flera miljoner i partistöd, trots att de inte genomfört något arbete.

Sverigedemokraterna i Gävleborg tänker nu alltså lösa problemet genom att ha så kallade öppna listor och låta vem som helst skriva sitt namn på Sverigedemokraternas valsedlar. Oavsett om de står för Sverigedemokraternas värderingar eller inte. Ett tilltag som medför att vilka stollar som helst kan bli invalda för partiet.

I Bollnäs förra valet skedde en sån öppen nominering. Den tidigare uteslutna Jeanette Nordling, som bland annat kallade asylsökande för apor, valdes in med tre handskrivna röster och fick en plats i fullmäktige. I flera kommuner i Dalarna besattes SD-platser av nazister och högerextrema, efter att deras namn blivit skrivna i vallokalen. Det kommer ske igen, eftersom Sverigedemokraterna nu helt släpper kontrollen över vem som ska kunna kalla sig Sverigedemokrat.

Man tvingas välja mellan tomma stolar och galna stollar.

Det är självklart svårt för ett parti som har så låg attraktionskraft att ingen vill ställa upp för dem. Man tvingas välja mellan tomma stolar och galna stollar. Men ett parti som försöker bli rumsrent för att slippa prata om bristande kompetens hos många företrädare, borde inte ha råd att tillåta ett sånt beteende. Men istället uppmuntrar man det alltså.

Genom sitt slappa agerande visar Sverigedemokraterna med all önskvärd tydlighet varför de är ett parti som varken de som sympatiserar med idéerna eller någon annan borde rösta på.

Och varför övriga partier inte ska låta dem diktera villkoren för politiken eller samarbeta med dem.