Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demervall: Regeringen jobbkapar istället för jobbskapar

Veckans gästkrönikör är Magnus Demervall som till vardags är skribent, företagare och tidigare varit stabschef åt Annie Lööf (C).

Vad jobbar du med? Inte sällan är det frågan som kommer efter att artighetsfraserna är utbytta när vi träffar en ny person. Jobbet är så många saker, det är vårt sätt att få råd med mat, boende och i bästa fall kunna njuta lite av livet.

Det är där vi träffar nya människor, utmanas och förargas över att saker inte görs på bästa sätt. Jobbet är en del av vår identitet. Därför är det också så tufft för alla dem som letar efter ett jobb. Det handlar inte bara om en inkomst, det handlar om att ha arbetskamrater att skratta med på fikarasten och prata om nästa ledighet med.

För vissa är jobbet kanske ännu viktigare. För en nyanländ är ett jobb möjligheten att bygga ett liv, att lära sig språket och bli en del av samhället. För en nybakad student är det möjligheten att få skriva den där eftertraktade första raden i CV:t.

När fler jobbar får vi dessutom mer resurser till välfärd, vägar, järnvägar, polisen och allt annat vi tycker är viktigt.

Samtidigt är jobben helt avgörande för hela samhället. Det håller ihop samhällen, skapar integration och bidrar med mening för människor. När fler jobbar får vi dessutom mer resurser till välfärd, vägar, järnvägar, polisen och allt annat vi tycker är viktigt.

Kort sagt. Samhället börjar med jobben.

Därför var det inte fel prioritering när Stefan Löfven i förra valrörelsen lovade att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Förutsättningarna för detta såg dessutom bra ut, vi hade högkonjunktur och svenskt företagande var på frammarsch. Men sedan valet har utvecklingen gått i helt fel riktning.

Sverige har fallit tillbaka från tolfte till sextonde plats på EU:s lista över lägst arbetslöshet. I förra veckan kunde vi läsa att nyföretagandet i Sverige minskar för första gången på länge. Det är allvarligt, och lika allvarligt är att det också försvinner många företag.

Fyra av fem nya jobb skapas i de mindre företagen, därför är det så otroligt allvarligt när företagandet minskar.

Även om de flesta politiker när valåret nu är inlett kommer prata om att skapa jobb, så finns det få jobb en politiker faktiskt skapar. Grunden för jobbskapandet börjar och slutar med företag. Fyra av fem nya jobb skapas i de mindre företagen, därför är det så otroligt allvarligt när företagandet minskar.

Löfven och socialdemokratin har en stor förkärlek till olika typer av låtsasjobb och konstlade sysselsättningsåtgärder för att skapa bättre arbetslöshetsstatistik. Problemet är att dessa låtsasjobb oftast finansieras med sämre förutsättningar, krångligare regler och högre skatter på både små och stora företag.

Så den utveckling vi nu ser är egentligen inte så konstig, den står i direkt relation till den politik som förs.

Men om Sverige långsiktigt ska kunna skapa fler jobb som håller ihop samhället, finansierar välfärden och skapar bättre integration. Om fler ska kunna svara på frågan, vad jobbar du med då? Då måste politiken underlätta för företagen.

Just nu gör regeringen bevisligen precis tvärtom.