Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demervall: Elda upp vedspisförslaget

Veckans gästkrönikör är Magnus Demervall, till vardags boende i Segersta utanför Bollnäs. Han är skribent, företagare och tidigare stabschef åt Annie Lööf (C).

Att värma huset med kakelugnen, när strömmen försvinner eller värmepumpen slutar fungera av någon annan anledning, är inget vi är ovana med på här på landsbygden. Inte heller att smälta snö på vedspisen för att få tillgång till mat och vatten en strömlös dag. Det hände oss så sent som i förra veckan.

Vi satt i godan ro och jobbade när strömmen plötsligt gick och precis som alla andra gånger detta har hänt kände vi tacksamhet för att vi hade en rejäl vedspis.

Det dröjde inte länge innan de närmsta grannarna vallfärdade på spark, ryktet hade nått dem om att det gick att få lite kokta ägg och en skvätt kaffe hemma hos Demervalls.

Vedspisen är ett levande kulturarv vars nytta, trots att det är 2018, gör sig påmind en kall och snöig februaridag. Det är därför inte så konstigt att det förslag som Boverket nu på uppdrag av regeringen lägger fram om att stoppa andrahandshandeln med vedspisar har utmynnat i ett stort och folkligt vedspisuppror.

Förslaget som ska implementeras inom några månader är så klart ett grovt ingrepp mot kulturarvet, men det är också direkt riktat mot oss som lever på landsbygden.

Väl fungerande äldre kaminer och köksspisar ska ersättas med nytillverkade ekodesignspisar. De gamla, många med över hundra år på nacken, ska skrotas. Förslaget som ska implementeras inom några månader är så klart ett grovt ingrepp mot kulturarvet, men det är också direkt riktat mot oss som lever på landsbygden.

Regeringen hänvisar till kommande EU- regler. Det är inte övertygande. Ingen har krävt att dessa regler ska införas än på flera år. Dessutom undantar regeringen kakelugnar och eldstäder som släpper ut samma partiklar, men som är långt vanligare i städerna. Medan vedspisen som är ett vanligt inslag på landsbygden ska bort omedelbart.

Till att börja med låg det med en skrotningspremie i förslaget där notan på fem miljarder skulle betalas av skattebetalarna. Nu har regeringen backat från just det. Men förslaget i övrigt ska genomföras, vilket innebär att kostnaden istället kommer att hamna på de som behöver vedspisarna. En ny vedspis kostar i runda slängar 20 000 kronor. Risken är därför stor att många hushåll på landsbygden blir utan alternativ värmekälla och möjlighet att laga mat eller smälta vatten när strömmen går.

Jag trodde aldrig jag skulle skriva en krönika om vedspisar, men detta är ett så illa genomtänkt förslag, som skapar långt fler problem än det löser, att det inte går att låta bli. Vedspisen är inte bara en pittoresk inredningsdetalj vi på landsbygden myser runt och leker Ernst med. Den gör att vi kan värma oss och laga mat när strömmen går.

Och om Regeringen gör något annat än att slänga förslaget i närmsta eldstad, så får de också räkna med ett rättmätigt folkligt uppror.