Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dement kvinna glömdes bort på äldreboende i Bollnäs

På ett äldreboende i Bollnäs glömdes en dement kvinna bort vid läggdags och blev istället sittande i sin rullstol i flera timmar. Händelsen har nu anmälts enligt lex Sarah.

Händelsen inträffade i mars tidigare i år. Istället för att få hjälp med att gå och lägga sig lämnades kvinnan i sin rullstol. Hon klarade sig utan synbara fysiska skador men utsattes för psykisk påfrestning.

På avdelningen arbetade två personer under kvällen. Den ene var omvårdsutbildad, medan den andre var vikarie. Socialnämndens utredning visar att språkproblem hos personalen kan ha haft betydelse för händelsen.

För att förhindra att något liknande ska inträffa igen har enhetschefen haft samtal med den berörda personalen, och har även övervägt att anlita en språkcoach. En digital tavla testas också för att minska risken att något glöms bort.