Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delsbostintans liv blir teater i advent

Se TV-klippet med Delsbostintan, gestaltad av Margareta Löfstrand, berätta en historia på dialekt och hör Lisette Boman, regissör, förklara vem Ida Gawell-Blumenthal var och varför hon är värd att gestaltas av den nybildade teatergruppen

I dag är det kanske inte så många som minns Delsbostintan, Ida Gawell-Blumenthal, och vad hon var känd för. Det vill nybildade Tingshusteatern i Delsbo ändra på, med en adventskalender i form av dagliga teaterstycken ute bland folk på olika platser i Delsbo.

En traditionell adventskalender, illustrerad av Åsa Jägergård kommer också att säljas, där varje lucka berättar var dagens teaterstycke spelas. Det mesta kommer dessutom att spelas in för att visas i efterhand på Dellenkulturs hemsida. Det går alltså för den som inte finns i Delsbo att se teaterstyckena.

24 scener ur Delsbostintans liv alltså, från 16-årsåldern då hon kom till Delsbo för första gången för att konfirmera sig, till 80-årsåldern och hennes sista framträdanden.

Den 1 december är det dags att öppna den första luckan och se den första teaterscenen, någonstans i Delsbo. Berättelsen är inte kronologisk, men omväxlande, med skillingtryck, berättelser på dialekt, personliga ögonvittnesskildringar, musik och små spelscener.

Lyssna här på när Delsbostintan spela spilåpipa och berättar om dellbornas helgfirande.