Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delsbostintan hade Arbrårötter

På fredag, nationaldagen, invigs en utställning om Delsbostintan på Fornhemmet i Arbrå. Delsbostintan, som namnet till trots faktiskt föddes i Arbrå.

Ida Gawell föddes 1869 och skulle under pseudonymen Delsbostintan komma att göra succé som författare, vissångerska och berättare.

– Man skulle kunna säga att hon var var en av den tidens främsta stå upp-komiker, säger Tore Svedlund som har satt ihop utställningen på Fornhemmet.

I utställningen finns fotografier och andra minnessaker som skänkts till Arbrå hembygds- och fornminnesförening av Delsbostintans arvingar. För hon kom ursprungligen från Arbrå och efter hennes död, 1953, begravdes hon på kyrkogården i Arbrå.

– Hon var dotter till kyrkoherde Jonas Gavell i Arbrå, berättar Tore Svedlund.

Invigningen av utställningen om Delsbostintan är det första av sex större evenemang på Fornhemmet den här sommaren.

På midsommaraftonen blir det, förutom traditionellt midsommarfirande, invigning av nästa utställning, Siden, sammet, trasa, lump.

– Vi har rena rama museet här, säger Britta Smålänning. Bland annat har vi en stor samling sidensjalar.

Dessutom blir det musikkvällar och annat trevligt.

– Det här är en riktig oas mitt i byn, säger John-Erik Eriksson i Arbrå hembygds- och fornminnesförening. Men många Arbråbor har inte en aning om vad som händer här.