Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delsbodräkt skulle användas i bedrägeriförsök

Margareta Krantz fick verkligen snabb respons när hon ville sälja sin Delsbodräkt.

Men hon blev misstänksam när köparen skrev på engelska och ville ha dräkten skickad till Nigeria.

– Jag var väldigt nära att gå på bedrägeriet, säger hon.

Margareta Krantz Delsbodräkt hade blivit för liten och hon bestämde sig för att sälja den genom Lokus som både finns på nätet och som småannonser i dagstidningar. Annonsen fanns i HT på torsdag och fredag.

– Jag blev förstås överraskad och glad när jag nästan omedelbart fick ett svar, men det kändes lite märkligt att mejlet var på engelska och de frågade inget om dräkten, om storlek och liknande. När man köper en folkdräkt brukar man vilja prova den först.

Köparen ville att Margareta skull öppna ett så kallat Pay Pal-konto för säker betalningen. Postadressen dit dräkten skulle sändas var i Nigeria.

Margareta läste på nätet om betalningstjänsten Pay Pal, som i sig ska vara ett säkert betalningssätt för näthandel, men som ofta använts som en del i bedrägerupplägg.

Till slut rådde det för Margareta inget tvivel om att det handlade om ett bedrägeriförsök.

– Jag tycker det är viktigt att andra varnas för de upplägg de använder, säger hon.

Pay Pals kundtjänst tycker Margareta gjorde helt rätt som sa nej till affären.

– Pay Pal finns inte i Nigeria. Det här är ett vanligt upplägg för bedrägerier. De skickar ett falsk mejl som ska visa att de betalt, men om betalningen verkligen skett syns det alltid direkt på ditt Pay Pal-konto om pengarna kommit in. De försöker få dig att betala frakten. Köparen ska betala frakten. Ibland är de ute efter varan. Om man hunnit skicka den finns det inte så mycket att göra för att få tillbaka den.