Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbobördige Helmer, 88, är Sveriges äldste livstidsdömde fånge – nu får han återigen avslag på sin begäran om tidsbestämt straff

Han har begått två mord, ett i Delsbo och ett i Ljusdal. Det senaste fick han livstids fängelse för. Nu har Örebro tingsrätt beslutat att avslå hans begäran om tidsbestämt straff, vilket är ett i raden av många avslag för 88-åringen.

Annons

Helmer Ljus, eller Ljus-Helmer, som han alltid kallats i hemtrakterna, föddes i Delsbo 1928. Skolan avslutade han i Tallåsen, Ljusdals kommun. Han begick sitt första brott 1947. Då var Helmer Ljus 19 år. Från början handlade det om jämförelsevis harmlösa brott, som hembränning och tjuvjakt. Otaliga gånger har han suttit åtalad vid tingsrätten i Delsbo för sådana lagöverträdelser.

Läs även: Mördarnas ålder påverkar straffet

Sedan dess har han ett flertal gånger dömts för brott som blivit allt grövre genom åren. Som 60-åring begick Helmer Ljus sitt första mord. Det var år 1988. Med en yxa mördade han då en person i sin hemtrakt Delsbo, samt hällde frätande syra över en annan man, eftersom han ansåg att mannen snarkade för högt. Helmer dömdes därefter till elva års fängelse. Men eftersom han skötte sig föredömligt kom han ut efter nio år.

År 1999 begick han sitt andra mord. Denna gång högg han ihjäl sin granne, en rörelsehindrad man i Ljusdal. Det var då Helmer dömdes mot sitt nekande av hovrätten för nedre Norrland och blev därmed den äldsta person i modern tid som dömts till lagens strängaste straff – livstids fängelse. Det är det straffet han nu avtjänar på en anstalt utanför Härnösand.

Han har under de senaste åren flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men fått avslag. Nu ansöker han igen. Men trots den höga åldern och påtalade sjukdomar anses han av Rättsmedicinalverket som farlig.

Risken för att han ska återfalla i liknande brott som han begått och nu avtjänar är medelhög, men mer hög än låg, lyder motiveringen. Det räcker för att han återigen nu får avslag på sin begäran. Denna gång av tingsrätten i Örebro, som nu gått på samma linje som tidigare domare genom åren – att han är för farlig för att släppas ut.

Läs även: Risker kring landets äldsta livstidsfånge