Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delsbo ett kulturcentrum

Kulturhuset Glada Hudik ekar oftast tomt förutom biblioteket och enstaka arrangemang. Ett annat hus i Hudiksvalls kommun som är minst lika skruttigt håller i stället på att bli kommunens verkliga kulturhus – det gamla tingshuset i Delsbo.

En läcka i taket har orsakat stora skador på det före detta tingshuset i Delsbo, men trots reparationsbehov så sjuder det av liv. Här samlas asylsökande för att träna svenska och fördriva tiden med olika aktiviteter, här ordnas kurser, teaterföreställningar, konstutställningar och konserter. Föreningen Dellenkultur har blivit ett paraply som under sig månar om en mängd olika kulturföreningar och verksamheter.

Det senaste som hänt är att Hudiksvalls Teaterakademi, som kände sig hemlösa i Hudiksvalls centrum nu lagt ner verksamheten för att ingå i uppståndna Tingshusteatern, där också Delsboligan, Lilla Delsboligan och Teater Humlan samlats. Den första gemensamma produktionen blir familjeföreställningen Djungelboken i höst, men med nytt manus av Lisette Boman.

– Vi läste flera manus, men tyckte inte de funkade, berättar Anette Spjutsvik, som är eldsjälen bakom mycket av det som händer i Dellenkultur.

Ett gäng träffas och lär sig skriva manus till film och teater, här pågår yogaövningar, möten med olika föreningar, konserter och öppet hus för asylsökande och andra intresserade. Nu arbetar man för att inrätta en bostad för konstnärsresidens. Idéer saknas inte trots att det inte finns så mycket pengar.

Även Scenkonst Hudiksvall, som ersatt Hudiksvalls teaterförening, har hittat till Delsbo.

– Vi tröttnade på att kommunen lägger de flesta evenemang i Hudiksvall, som barnteater, sagostunder på biblioteket och kultursoppor, säger Anette Spjutsvik.

Det lilla galleriet fyller ett år och just nu ställer Bergsteinn Asbjörnsson och Janne Forslund ut verk under titeln Ursprung fram till 27 mars. Afrika och människans vagga har lockat Janne Forslund till en serie målningar med en bakgrund av de afrikanska färgerna rött gult och grönt. Abstrakt, nästan tredimensionella bilder där olika gestalter anas. Titlarna är två bokstäver långa: In, Av, Är, Ni, En, Ur och så vidare.

Bergsteinn Asbjörnsson har i stället utgått från sitt eget ursprung, på Island. Mest tydligt blir temat i en serie små linoleumtryck, Saga, med symboliska bilder som berättar om tillblivandet av själ och gestalt som tar plats i sin kultur, historia och natur.

Det lustiga är att det som egentligen bara skulle vara sittplatser för besökarna mitt i rummet blivit det starkaste uttrycket i utställningen. Fyra svarta och vita trästolar har fogats samman med en järnkätting, fjättrade vid varandra. Kanske övertydligt, men passar oneklligen in i temat Ursprung.

Delsbo har alltid varit en kulturtät kommundel, det var hit många konstnärer och författare sökte sig under gröna vågen på 1970-talet och blev kvar. Nu engagerar sig en ny generation, ordnar skaparläger och stödkonserter för Syrien med mera.

– Vi hoppas nu att vi ska få ekonomiskt stöd av kommunen så att vi kan anställa någon, vi gör ju en himla massa jobb för kulturverksamheten, säger Anette Spjutsvik.