Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debutanten Majorov siktar högt

Att få luta sig tillbaka med en kopp kaffe en vacker sommardag.

Mer kräver inte Alexander Majorov för att må riktigt bra.

På med skridskorna och han är inte lika anspråkslös.

– Jag siktar på topp-10, säger han inför OS-debuten.

Majorov, 22, går ut som nummer 22 i det korta programmet i singeltävlingen på torsdag kväll. Ett dygn senare väntar det fria programmet i Isberget.

Större än så blir det inte.


Men den där glädjen han visade i december, när biljetten till Sotji slutligen skrevs ut, tycks ha runnit av honom. Majorov verkar hur cool som helst, som om de kommande minuterna (19.05, svensk tid) på isen lika gärna kunde vara ett framträdande inför ett hundratal åskådare på ett SM i Växjö.

Till OS kom han redan i fredags, lagom till invigningen. Han har sett sig om, bott in sig, gått in sina olympiska skor, hittat in i rutinerna och viktigast av allt; lärt känna isen och omgivningarna i Isberget. Nu handlar det helt och hållet om en sak. Sätta programmet, i synnerhet kvadrupeln, och locka fram poängen ur domarna.

Gör han det, kan det bli kul.

– Jag ska försöka vara topp-10. Det är helt möjligt. Vid ideala förhållanden, lägger han till.

Majorov föddes 1991, i vevan när S:t Petersburg fick tillbaka sitt namn och Leningrad förpassades till historieböckerna. Hans föräldrar flyttade kort senare till Sverige.
Mamman och tränaren Irina är här med honom.

Född ryss känner han sig inte som en sådan. Sotji är lika mycket borta som Åmål för Luleåbon. Sotji är allt annat än typiskt ryskt om du frågar Majorov. I alla fall inte OS-området i Adler.

– Det här är den längsta tiden jag varit i Ryssland på länge, men det här är inte Ryssland. Det ser mer europeiskt ut... som Schweiz.

TT: Väcker det några känslor hos dig att OS är i just Ryssland?

– Ingenting.

TT: Hur tror du den ryska publiken ser på dig?

– Det vet jag inte. Bara för att jag heter Majorov säger det inte att jag är ryss. Skulle jag vara ryss skulle jag tävla för Ryssland, men jag är svensk och tävlar för Sverige.

– Jag har en bonus och kanske kan hoppas på lite extra stöd. Men jag vet inte.