Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Sjölunds liberalism leder oss rakt mot undergången

Annons
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

När utsläppen ökar och det framför allt är flyget som står för ökningen är det självklart att vi behöver politik för att minska flygandet. Att hänvisa till personliga val när världen brinner är inte bara att svika framtidens barn och barnbarn. Det är att svika alla oss unga som redan nu kan se fram emot ett helt liv med klimatförändringar som ständig följeslagare.

 En liberalism som på detta sätt ignorerar människors frihet är inte vatten värd. Redan en av liberalismens fäder, John Stuart Mill, formulerade sin skadeprincip om människors frihet enligt följande: “Det enda verksamhetsområde där man är ansvarig inför samhället, är det som berör andra människor, medan man inom det som bara berör en själv bör ha rätt till oinskränkt frihet. Över sig själv, över sin egen kropp och själ är individen suverän.” Den enskildes frihet ska begränsas när hens handlingar påverkar andra människor - till exempel när det gäller utsläpp av växthusgaser.

 Läs ledaren: Obehagliga tongångar hos klimaträddarna

Sjölund kritiserar mitt svar på frågan om det är förenligt med lagar och regler att förbjuda inrikesflyget på Sveriges mest tågtrafikerade sträcka. Jag svarade att jag inte vet, men om man vill förändra något så finns det alltid ett sätt. Det är ett svar jag står för. Själva poängen med demokrati är nämligen att vi stiftar - och ändrar - lagar tillsammans. Om lagen inte tillåter att vi räddar världen är det självklart lagen som ska ändras, inte världen som ska offras.

 Sjölunds tolkning av mitt svar - att både jag och Miljöpartiet är anti-demokrater - är ett taffligt angrepp som känns mer hemma på twitter än på en ledarsida. Men Sjölunds optimism kring “upplysning” som avgörande faktor för att stoppa klimatförändringarna skrämmer.

 En liberalism som negligerar den skada som orsakas av klimatförändringarna är en blind liberalism. En liberalism som leder oss mot undergången. Jag vet att liberaler kan bättre än att skrika “Sovjet!” när åtgärder för att stoppa klimatkrisen diskuteras. Höj nivån, Sjölund!

 David Ling, språkrör Grön Ungdom

Svar direkt: För det första, ingen har skrikit "Sovjet". För det andra, vi har olika roller och allt har sin tid. Alarmism kan aldrig få ta över den demokratiska, ibland långsamma, gången. De demokratiska besluten, det vill säga lagstiftningen måste ske i den ordning vi gemensamt beslutat. Ett fritt samhälle är summan av alla individers frihet. Hur upplysning av medborgare och styrande kan skrämma, förstår jag inte ens. Det har under århundraden visat sig vara en framkomlig väg. Som den liberala demokrati Sverige är, är jag övertygad om att vi kan visa vägen även när det gäller att komma till rätta med utsläppen.

Lilian Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons