Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Visa civilkurage i sommar!

Sommaren har kommit och livet känns enklare för många. Måsten och vardagsstress läggs på hyllan. Men för en del innebär sommaren en tid med ökad risk att utsättas för våld. Det är därför extra viktigt att vi reagerar och vågar se våra medmänniskor, skriver Centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl.

Våren 2020 kommer många att minnas som den vår då Covid-19 satte vår vardag ur spel. Viruset har skördat liv och människor har förlorat sina jobb. Än är pandemin inte över.

Nu kommer ändå sommaren som många längtat efter, då solen skiner och allt grönskar. Skolan har sommarstängt och semesterlistorna skickas ut. Men sommaren innebär även fara, speciellt för unga som riskerar att utsättas för våld.

I takt med att temperaturen i landet ökar, ökar också våldsbrott som misshandel, våld i nära relationer och våldtäkter. Det är kanske inte något som en vill tänka på så här i sommartider, men faktum kvarstår: Antalet anmälningar ökar med i snitt sex procent under månaderna juni, juli och augusti jämfört med övriga delar av året, enligt Brottsförebyggande rådet. Vi får inte blunda för våldet, samtidigt som det inte får begränsa våra sommarupplevelser.

Vi måste tillsammans uppmärksamma det och ta hand om varandra. Under pandemin har det rapporterats om en kraftigt ökad risk för att barn och kvinnor ska utsättas för våld i hemmet. Sexualbrott på nätet har ökat enligt polisen. Detta gör sommaren än mer sårbar för de barn, unga och vuxna som riskerar att utsättas för våld av olika slag. Så det är än mer viktigt att vi reagerar och visar civilkurage.

Som kvinnoförbund arbetar vi i Centerkvinnorna ständigt med frågan om mäns våld mot kvinnor. Vi driver att varje kommun ska ha en enhet med särskild kompetens om våld i nära relationer. Vi vill att kontrollerande beteende kriminaliseras och att anmälningsskyldigheten för orosanmälan även ska omfatta oro för kvinnor som far illa i en nära relation. Vi driver självklart fortsatt på för att kvinno- och tjejjourer ska få en långsiktig finansiering. Vi vet att våld börjar i tidig ålder. Därför måste våldsförebyggande arbete prioriteras högre.

Centerkvinnorna ser det som självklart att sex- och relationsundervisningen blir ett enskilt och obligatoriskt ämne i skolan. Centerkvinnorna stödjer initiativ som Huskurage, som uppmuntrar till civilkurage och förebygger våld som sker i hemmet att reagera när något inte verkar stämma kan vara livsavgörande. Låt denna sommar bli en sommar då civilkurage och systerskap får växa.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Anna-Karin Zachrisson, avdelningsordförande Järvsö Centerkvinnor

May- Britt Tönners

Laila Toresson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel