Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vilken är politikens viktigaste uppgift 2020?

Ett samhälle som medvetet behandlar sina medborgare med dåliga anställningsvillkor, har glömt sin grundläggande uppgift: att skapa trygghet och solidaritet, skriver Kurt Söderberg.

Önskningar som jag har inför 2020 är att ledande politiker äntligen inser att allt större ekonomiska skillnader mellan olika samhällsgrupper skapar förakt för det politiska systemet, när vi inte lyckas upprätthålla en god livsutveckling för alla medborgare.

En fortsatt utveckling i den riktningen är ett allvarligt hot för vår demokrati. Det syns ett allt ökande förakt för den parlamentariska demokratin. Allt fler tycks välja den eller de partiledare som ordrikt kan berätta hur landet skall skötas. Något som inte ännu prövats i skarpt läge. Många gånger är deras budskap förknippad med stora skattesänkningar, samtidigt föreslår de kraftiga förbättringar inom välfärden. Den ekvationen har hittills aldrig fungerat, utan att skapa ökande klyftor.

Samtidigt har det nu påbörjats ett arbete kring arbetsrättens regler. Som om dessa regler inte redan är tillräckligt försvagande. Skall kommande årtionde bli den tid då vi återinför daglönare och pigor?

När jag lyssnar på arbetsgivarna säger de att det är svårt att anställa. Hur svårt kan det vara med alla regler om provanställning och allmän visstid och sms-timmar? Målet med anställningspolitiken måste vara att en anställning skall medföra att du som anställd skall kunna försörja dig på ett hyggligt sätt. En trygg anställning så att livet kan levas, utan rädslan för att månadens räkningar inte kan betalas.

Ett samhälle som medvetet behandlar sina medborgare med dåliga anställningsvillkor, har glömt sin grundläggande uppgift: att skapa trygghet och solidaritet.

Jag önskar också att begreppet klassresor kan mönstras ut ur språket. Bättre vore att erkänna att de flesta skall kunna utvecklas i sitt arbete, eftersom arbetets innehåll ständigt utvecklas och förändras.

Till slut önskar jag att det politiska samtalet skall präglas att fakta och inte hittepå-argument.

Det var några önskningar inför 2020

Kurt Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel