Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste ställa oss frågan varför vi behöver föreningarna!

Nu har politiken en chans att göra skillnad och visa om man vill ha levande kommundelar eller om avvecklingen av föreningslivet i Söderhamn ska fortsätta, skriver Marcus Gard (S).

Annons

Nu när besparingarna rullar in på föreningsliv och söderhamnarnas fritidsliv måste vi fråga oss varför är det viktigt att alla föreningar ska ha möjlighet till att driva sina verksamheter med stöd av skattepengar?

Dels för att det just är söderhamnarna som betalt in dessa och utöver att skola, vård och omsorg ska fungera finns det en stor fördel med att det finns föreningar som står beredda när man kommer hem från jobbet, skolan eller att pensionärer har möjlighet att utöva sina intressen.

Oavsett om det är fotbollsklubben som ser till att barnen har någonstans att spela fotboll med sina kompisar eller om det är samlingslokalen som man kan springa över till för att möta sina kompisar i en svettig rundpingis-omgång. Eller revanschen som Kalle väntat på sedan förra veckans boulematch.

Jag möter mina vänner och även nya vänner, vi bor alla i Söderhamn och gör saker tillsammans. Vi träffas nästa gång på konsum och jag kan glatt tala om för mamma att det där var min kompis från fotbollsträningen. Detta är en viktig komponent av att känna tillhörighet och inkludering och inte minst en bidragande orsak till en god folkhälsa. Istället för att sätta upp kameror som övervakar otryggheten kan man istället försöka motverka den innan den uppstår.

Vi har idag många söderhamnare inom föreningslivet som lägger ner sin själ i det de gör, Ska politiken bidra till att de behöver kränga fler lotter eller ta ut högre deltagaravgifter? Då vet vi att många fler inte kommer ha möjlighet att delta det kommer leda till ett större utanförskap och segregation kommer öka. Och inte minst rätten till att ha råd med en meningsfull fritid inskränks. Dessa saker leder inte till ett tryggare och mer levande Söderhamn.

Det har redan skett neddragningar i samlingslokalsbidrag hur ska dessa få sin verksamhet att gå runt om man skär ner så pass mycket som man gör? Det som gör det hela ännu mer tråkigt är att detta bara drabbar föreningar som verka utanför stadskärnan, då alla samlingslokaler ligger i orterna runt om Söderhamnsstadskärna. Här har politiken en chans att göra skillnad och visa om man vill ha levande kommundelar eller om avvecklingen av föreningslivet i Söderhamn ska fortsätta. Socialdemokraterna vill värna föreningsliv och landsbygd! Här har alliansen möjlighet att visa vad dom värnar!?

Marcus Gard (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons