Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste minska vår köttkonsumtion – för vår planets skull

Just nu håller vi på att förstöra den enda planeten vi har. Det är vår plikt att försöka rädda den tillsammans innan det är försent. Att minska konsumtionen av kött kan vara avgörande, skriver Ellen Sköldunger.

Annons

Varje år konsumerar en genomsnittlig svensk 40,3 kilo kött, en skrämmande mängd om du frågar mig. Kött och mejeriproduktion påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, båtar, bussar och flygplan gör tillsammans. Just nu håller vi på att förstöra den enda planeten vi har och därför är det vår plikt att försöka rädda den tillsammans innan det är försent, och att minska konsumtionen av kött kan vara avgörande.

Många anser att det är skillnad på kött och kött. Det stämmer att kyckling har lägre påverkan än grisar, liksom grisar har lägre påverkan än kor. Men det handlar inte bara om själva köttproduktionen, fodret till djuren är en minst lika stor kilmatfälla. Regnskogsskövling skyller många på vegetarianernas konsumtion av soja och tofu, men faktum är att det är hungern efter mer kött som är den största drivkraften. Skogen huggs ner för att ge plats till odling av soja som ska bli djurmat i främst västvärlden, till exempel Sverige. Det folk även trånar efter är mer plats till djur som i sin tur ska bli kött.

En hel del påstår även att man behöver äta kött varje dag men det är långt ifrån korrekt. Det vi däremot behöver är protein vilket det finns gott om i vårt växtrike. Bönor, nötter, linser och kikärtor är fulla med protein.

Jag kräver inte att alla ska sluta äta kött, det enda jag ber om är ett försök till att minska på köttkonsumtionen

Och de som säger att de inte kommer sluta äta kött för att det är vår naturliga instinkt bör ju tänka om, då det kan vara ett avgörande val för vår planet.

Med det sagt vill jag att alla ska tänka efter en gång för alla, är det verkligen omöjligt att ha någon vegetarisk dag i veckan? Är det verkligen omöjligt att skippa skinkan på mackan då och då? Skulle det vara så fruktansvärt att testa på andra proteinkällor från vårt fantastiska växtrike?

Det är vår miljö det hänger på och om du nu är en sådan galen köttälskare, se det såhär, om du inte äter kött lika ofta kommer du uppskatta det tusen gånger mer när du väl får göra det. Jag kräver inte att alla ska sluta äta kött, det enda jag ber om är ett försök till att minska på köttkonsumtionen som förstör vår planet.

Ellen Sköldunger

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons