Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste höja skatten i Hudiksvall – det går inte att springa snabbare i förskola och äldreomsorg än man gör nu

En kraftfull arbetsmarknadspolitik och hållbar arbetsmiljö är politik som lägger grunden för ett mer jämlikt samhälle. Vänsterpartiets budget innehåller förslag för ett mer jämlikt Hudiksvall, skriver Charliene Kiffer Goude, Ulrica Högbergh och Alf Norberg.

Annons

Vänsterpartiet vill att vår kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med mindre stress, lägre sjuktal, mindre personalomsättning och samtidigt erbjuda god kvalitet i våra välfärdstjänster. Vi vill därför vi satsa på kortare arbetstid i kombination med tillitsbaserad medarbetarstyrning som bl a Ljusdal och Sundsvall gjort.

En av de absolut bästa investeringarna vi kan göra på kommunal nivå är i en väl fungerande arbetsmarknadspolitik. Detta tjänar såväl individen som kommunen på. Det finns många långsiktiga vinster med att höja utbildningsnivån och få fler människor till egen försörjning. Insatserna ska sättas in i tid och det måste finnas möjlighet till flexiblare utbildningsvägar, en ökad långsiktighet i finansieringen och mer samverkan inom och utom den egen organisationen. I vår budget har vi förslag som ger bättre förutsättningar att lyckas med detta.

Sverige går bra men istället för en statlig fördelningspolitik som bidrar till mer nödvändiga resurser till kommunerna bedrivs en politik som ökar på de ekonomiska klyftorna. Vi ser borttagna skatter för rika samtidigt som medarbetarna i välfärden springer fortare.

Det finns få medel kommunen kan använda för att öka sina intäkter om pengar inte kommer från staten. Därför lägger vi förslag om skattehöjning på 75 öre som ger ca 67 miljoner. Det är ett nödvändigt beslut, men inte lätt att fatta eftersom kommunalskatten inte fungerar fördelande utan påverkar alla, oavsett inkomstens storlek.

Vi anser att en kommunal skattejustering i nuläget är nödvändig för vi ser att det finns en gräns för effektiviseringar. Det går inte att springa snabbare i förskolan och äldreomsorgen, utan att det får negativa konsekvenser.

Charliene Kiffer Goude

Ulrica Högbergh

Alf Norberg,

Kommunstyrelsen (V) Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons