Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste bryta den ofrivilliga ensamheten – social gemenskap på recept skulle kunna vara ett sätt

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Just nu pågår den största hälsokrisen i modern tid. Den hotar liv och hälsa på ett påtagligt sätt. Förutom de direkta konsekvenserna på hälsan så påverkas livsbetingelserna när människor isoleras. vårt beroende av varandra tydliggörs, vi behöver ta oss igenom krisen tillsammans, skriver flera kristdemokrater i Gävleborg.

Den ofrivilliga ensamheten drabbar alla åldrar, alla samhällsklasser, stad som landsbygd. Sedan tidigare vet vi att barn är hårt drabbade av och upplever ensamhet vilket förutom psykisk ohälsa leder till en tre gånger högre risk att inte klara målen i skolan. Just nu drabbas dock de äldre allra värst. Ofrivillig ensamhet ökar smärta och risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, depression och demens hos äldre ökar. Vad värre är, för många gör besöksförbud eller påbud om minimerade sociala kontakter ingen skillnad, hundratusentals personer i vårt land lever redan i närmast total isolering.

Att minska ensamhet och utanförskap hos äldre är en viktig fråga oss Kristdemokrater.

Vid regionfullmäktige nu i juni avslogs motionen om att utreda social gemenskap på recept som Kristdemokraterna i Region Gävleborg lämnat in. En anledning var att det inte skulle finnas tillräcklig evidens. Det finns dock ett flertal studier och pilotprojekt som pågår inte bara i andra regioner, utan även i andra länder.

Storbritannien planerar nu att införa sociala förskrivare på alla hälsocentraler, efter ett lyckat projekt i London. Där har man lyckats förbättra den psykiska hälsan för befolkningen. I region Stockholm pågår ett pilotprojekt på några hälsocentraler där patienter som efter genomgång av en evidensbaserad bedömningsmall bedöms som ensamma och sen hänvisas till olika sociala aktiviteter. Kommun och civilsamhälle ingår i projektet som utförare av förskrivningen. Detta är en typ av social aktivitet på recept som vi tycker borde utredas även i Gävleborg.

I rådande läge är denna fråga mer aktuell än någonsin, det är bekymmersamt att inte majoriteten i Region Gävleborg har större intresse för att se vilka åtgärder som regionen kan bidra med. Det är hög tid att vi erkänner ensamheten som ett av våra stora samhällsproblem med höga mänskliga och samhällsekonomiska kostnader.

Vi människor har ett grundläggande behov av gemenskap med andra och därför måste vi ta uppgifterna om ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser till en gemensam och högt prioriterad uppgift.

Jennie Forsblom, Peter Åkerström, Lili André, Lars Österberg

Kristdemokraterna, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel