Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi läkare anser att klimatförändringar är det största hotet mot vår hälsa och människans överlevnad

Som läkare och vårdgivare ska vi göra vad vi kan, för att vi och alla de ungdomar som demonstrerar på våra gator ska känna att det finns en framtid att hoppas på. Vi kan inte demonstrera men vill ändå visa vårt stöd för Fridays For Future-rörelsen världen över, skriver flera läkare i Gävleborgs län.

Tiden rinner ut. Klimatförändringar utgör idag det största hotet mot vår hälsa och människans överlevnad. Klimatförändringarna kommer att få förödande konsekvenser som delvis redan är oundvikliga. Brist på rent vatten och odlingsbar mark orsakar konflikter och migration. Översvämningar, skogsbränder och mer frekventa värmeböljor kommer att påverka den fysiska och psykiska hälsan avsevärt. Flera infektionssjukdomar förväntas öka i klimatförändringarnas fotspår. Därför krävs en snabb omställning till en hållbar ekonomi med enbart förnyelsebar energiproduktion och utnyttjande av naturliga resurser för att binda koldioxid från atmosfären. Utan begränsningar i vår konsumtion kommer vi inte att klara 1,5-gradersmålet som FN:s klimatpanel, IPCC, satt som en kritisk gräns, bortom vilken vi människor får svårt att påverka utvecklingen. Dessa begränsningar kan inte bara bygga på frivillighet och konsumentval utan behöver också implementeras av våra politiker!

Att klara klimatmålen innebär också stora möjligheter att förbättra vår hälsa och vårt välbefinnande. Minskad motortrafik i städer, minskad köttkonsumtion och främjande av en mer hållbar livsstil utan fossila bränslen kommer att gynna en mer aktiv livsstil. Det kan bidra till förbättrad hälsa och en minskning av våra största folksjukdomar som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och olika cancerformer.

Som läkare/vårdgivare anser vi inte att vi kan delta i strejk då vi behöver finnas på plats för våra patienter. Vi vill ändå visa vårt stöd för Fridays For Future-rörelsen världen över.

Ur vetenskaplig synvinkel bedömer vi det som bortom allt tvivel att klimatförändringen är ett resultat av mänsklig påverkan. Som forskningen visat håller tiden då vi fortfarande kan påverka klimatförändringarna på att rinna ut. Vi vill därför att politiker och beslutsfattare lyssnar och agerar; lokalt, på riksnivå och världen över.

Som läkare/vårdgivare ska vi göra vad vi kan, för att vi och alla de ungdomar som demonstrerar på våra gator ska känna att det finns en framtid att hoppas på.

Ovanstående text är skriven av några av våra läkarkollegor i Kalmar. Vi ställer oss helt och fullt bakom den. Även Sveriges Läkarförbund har uttryckt sitt stöd för klimatmanifestationerna och Fridays For Future.

Frida Ridderstedt, ST-läkare, Hudiksvall

Maarit Wirkkala, chefläkare, Hudiksvall

Anna Sidorsson, ST-läkare, Hudiksvall

Ylva Olerud, ST-läkare, Gävle

Per Andersson, läkare, Hudiksvall

Ann-Britt Lindmark Lagerwall, läkare, Hudiksvall

Bo Fagerström, distriktsläkare, Hudiksvall

Katia Ahlén, ST-läkare, Hudiksvall

Anna Noreng, AT-läkare, Gävle

Daniel Sjöström, ST-läkare, Hedesunda

Ingrid Mobacke, AT-läkare, Gävle

Maja Jonsson, AT-läkare, Hudiksvall

Katarina Hermansson, specialistläkare, Hudiksvall

Johanna Lyrén, specialistläkare, Hudiksvall

Katja Hellström, ST-läkare, Hudiksvall

Johanna Walan, ST-läkare, Hudiksvall

Åke Lagerwall, barnläkare, Hudiksvall

Mary Hägg, DDS, med.dr, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel