
Vi genomgår nu den största hälsokrisen i modern tid som hotar oss på ett påtagligt sätt. En enorm tragedi för några, en stor påfrestning för många. Politikens uppgift är att ge det stöd som sjukvården och äldreomsorgen behöver för att klara den medicinska krisen, och ge stöd för företag och jobb så att den ekonomiska krisen blir så lindrig som möjligt. De ekonomiska effekterna handlar inte om pengar – utan om människor. Det är känt att när människor blir arbetslösa, ser sina livsverk gå i kras, så ökar också depressioner, missbruk och självmord. Staten måste därför göra sitt för att hantera skadeverkningarna av coronakrisen.
I den vårmotion Kristdemokraterna presenterat vill vi ha ett statligt bidrag för företag som har tappat 40 procent eller mer i omsättning, och stöd för att minska hyreskostnader och andra fasta kostnader. Ett system som finns i både Norge och Danmark. Vi föreslår även sänkt arbetsgivaravgift i tre särskilt utsatta branscher: restaurang, hotell och detaljhandel.
Det behövs stimulanser för personer som temporärt går från andra jobb till sjukvård eller äldreomsorg. Inom äldreomsorgen vill vi temporärt ge en bonus till de arbetsgivare som väljer att göra om anställningar från tillfälliga till tillsvidare. Det ger kontinuitet och förbättrade villkor för äldreomsorgens personal.
Vissa organisationer har sett en kraftigt ökad efterfrågan under coronakrisen. Kristdemokraterna föreslår därför att 100 miljoner kr tillförs i ett generellt tillskott för att täcka extraordinärt ökade kostnader. Därutöver föreslår vi riktade stöd till BRIS med 10 miljoner kr och Mind med 5 miljoner kr. Det arbete de gör med olika telefonlinjer är till stor del något som vi regioner egentligen borde bära.
Kristdemokraterna har förslag på hur vi tar oss igenom krisen och föreslår lösningar för att möta det som uppstår här och nu. Regeringen har redan genomfört flera åtgärder, och det är bra! Framåt måste vi bli bättre på att se olika kriser komma och rusta oss för det. Vad kan vi komma att få brist på och vilken typ av lokaler behöver vi nästa gång? Lösningen innebär kanske inte stora lagerlokaler och tomma IVA-platser i väntan på kommande kriser. Vi behöver tänka på ett annat sätt. Vid nybyggnationer behövs ett mer flexibelt tänk med omställningsbar sjukvård både lokalmässigt och vad gäller verksamhet och personal. Kan vi jobba med upphandlingar så att vi kan säkerställa leverans av material som vi behöver, om gränserna stängs? Vi har under den här krisen sett flera goda exempel på anpassningar och innovativa lösningar hos företag som har ställt om sin produktion, efter de behov som funnits på marknaden.
Det är viktigt nu att vi tar oss igenom denna kris, men även att vi rustar för kommande.
Jennie Forsblom (KD) regionråd i opposition
Peter Åkerström (KD) regionpolitiker