Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi är många och vi vill! Satsa långsiktigt på våra barn och ungdomar i Bollnäs!

Vi har visat att det vi gör ger effekt. Så när ska vi ses för samtal? undrar Maj Generation, Ylva Dybeck med flera i en debattartikel. Hur ska vi investera i Bollnäs? Hur fördelas den budget vi alla är en del i genom skatt?

"Även om barns och ungdomars psykiska hälsa och goda uppväxtvillkor är högt prioriterade områden är samhällets resurser begränsade. Det är därför viktigt att tillgängliga resurser används så väl som möjligt, dvs att man lägger pengarna på insatser som har så bra effekter som möjligt i förhållande till vad de kostar."

Ovanstående citat kommer från en av alla rapporter, utredningar och modeller som finns i Sverige om hur en ska tänka för att kostnadseffektivt driva ett samhälle. Just denna rapport och modell heter "Tänk långsiktigt", och går att hitta på Socialstyrelsens webbsida.

Det är enligt min åsikt en subjektiv uppfattning om en insats gör skillnad eller inte

Hur mäter vi då vad som har bäst effekter i förhållande till vad det kostar? Det är enligt min åsikt en subjektiv uppfattning om en insats gör skillnad eller inte. Vad är det vi anser är bra effekter?

En missbrukare kostar under sitt liv samhället i snitt 30 miljoner utöver vad en medborgare som inte missbrukar gör, och hur får vi då människor att inte bli missbrukare och kostsamma för samhället genom utanförskap?

Jag arbetar ibland tillsammans med människor i Bollnäs som många gånger befinner sig långt från vad som kallas för de etablerade, resursstarka rummen i vår kommun. Det kan vara på grund av funktionsuppsättning, etnicitet, kön eller sjukdomar som gjort att individen hamnat där den befinner sig.

Under sommaren har det skett en rad olika projekt med grupper av människor som inte har mer gemensamt än det som vi genomfört. Vi har nattvandrat, vuxna tillsammans med ungdomar för att ha dialoger. Vi har arrangerat gemensamma aktiviteter där barn, ungdomar och vuxna arbetat tillsammans. Vi har filmat och vi har arbetat med konst för att nämna något.

Läs också artikeln: Inga mirakel med konst och kultursatsningar i utsatta bostadsområden: Men på Gärdet i Bollnäs spirar kreativiteten

Vi har fått ungdomar som tidigare levt med suicidövervak och missbruk att under timmar arbeta och slita för andra och komma ur sina bubblor. Vi har fått ungdomar att se fram mot skolan och drömma, vi har fått vuxna att mötas och känna sig behövda.

Så vad har detta kostat Bollnäs kommun? I vårt sammanhang har det funnits två lärare och deras löner har så klart kostat under terminen. Men enbart den tid de varit i skolan. Inte kl. 03.00 på Cirkle K. I övrigt har vi arbetat gratis.

Så hur ska vi investera i Bollnäs? Hur fördelas den budget vi alla är en del i genom skatt? Satsar vi på de insatser som ger effekter i förhållande till vad de kostar? Vi är många, och vi vill! Vi har visat att det vi gör ger effekt. Så när ska vi ses för samtal?

Maj Generation, Ylva Dybeck mfl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel