Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför snackar inte partierna om Östersjöns kris i EU-valet?

Larmrapporterna om det dåliga läget för Östersjöns miljö och fiske duggar tätt. Men trots detta är frågan om Östersjöns miljö och fiske nästan helt frånvarande i debatten inför EU-valet, skriver centerpartisterna Gustav Hemming och Magnus Svensson.

Annons

Torsken i Östersjön som kunde fiskas i hundratusentals ton under 1970- och 1980-talen är ett kritiskt tillstånd som kan leda till kollaps. Utbredningen av döda bottnar växer. Kustfiskare rapporterar om sviktande fångster av de viktiga rovfiskarna abborre och gädda.

Ejdern har gått ned kraftigt i antal. Säl och skarv har däremot ökat kraftigt i antal men trots det stora antalet verkar sälen vara i dåligt tillstånd och lida av parasiter som därtill sprids till fisket.

Nästan hela Östersjöns kust omgärdas av åtta EU-länder och det är i EU-ramverken som fiskepolitiken sätts även om genomförandet är nationellt. Men trots det kritiska läget, och trots att EU är det bästa verktyget vi har för att vända utvecklingen, är frågan om Östersjöns miljö och fiske nästan helt frånvarande i debatten inför EU-valet. Det är ett fattigdomsbevis för de politiska partierna och en återspegling av de dåliga kunskaperna bland både politiker och myndigheter om läget i Östersjön.

Vi har läst igenom samtliga partiers valplattformar och det är skrämmande hur få det är som ens nämner frågan och än färre presenterar några konkreta förslag på åtgärder. När toppkandidater och partiledare debatterar EU-politiken glöms Östersjöfrågorna systematiskt bort. Inte heller medierna speglar Östersjöns fiske och miljö i sin valbevakning eller i sina väljarkompasser.

Vi anser att arbetet för att lyfta Östersjöfrågorna med krav på minskade fiskekvoter, begränsningar för det storskaliga industrifiskets ohållbara fiskemetoder och ökade satsningar på miljöåtgärder.

Vi är trötta på att mötas av gäspningar när frågan i de olika debatterna lyfter Östersjöns kritiska tillstånd, och vi tycker det är dags att kräva besked av de andra partiernas toppkandidater. Vad vill de göra för att rädda Östersjöns miljö och fiske? Vad vill Miljöpartiet göra för att balansera det alltför stora trycket från skarv och säl? Och vad är svaret från Sverigedemokraterna på hur deras högerpopulistiska kompisar i Polens regering ska förmås efterleva fastställda fiskekvoter och minska utsläppen av näringsämnen från jättelika svinfabriker i Wisladeltat?

Vad är svaret från Socialdemokraterna som låter det skonsamma kustnära yrkesfisket förtvina på försvinnande små fiskekvoter till förmån för Västkustens och andra länders ”industrifiske” som med jättebåtar dammsuger Östersjön på sill och skarpsill till djurfoder och i farten får med sig hotade arter som oavsiktliga bifångster? Vad är svaret från moderater, kristdemokrater och liberaler? Det är hög tid att alla partier ger sin syn på hur Östersjön ska räddas, för den kan inte vänta!

Gustav Hemming (C), kandidat till Europaparlamentet och skärgårdsregionråd

Magnus Svensson (C), Söderhamn, regionråd i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel