Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför inte införa psykiatriambulans i Gävleborg?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När människor mår dåligt är det inte kanske främst en polispatrull som behövs. Gävleborg borde göra som flera andra regioner och införa en psykiatriambulans. I spåren av Covid-19 följer ytterligare isolering och ensamhet vilket inte underlättar den psykiska hälsan, skriver Kristdemokraterna i Region Gävleborg.

Antalet suicid i Region Gävleborg är bland de högsta i landet och även vad gäller suicidtankar ligger Gävleborg högre än genomsnittet. Vid akutlarm om att någon mår psykiskt dåligt och man befarar att personen försöker eller har tankar på att begå suicid skickas idag oftast en polispatrull ut, tillsammans med ambulans.

Under förra året åkte polisen på över 15 000 larm gällande självmordsförsök i vårt land. Nästan två larm i timmen, dygnet runt, året runt. Tid som kunde lagts på andra uppgifter. Även i vår region får polisen ägna mycket tid till att ta hand om människor i akut psykisk nöd. För Gävleborgspolisen var antalet utryckningar kopplat till psykisk ohälsa under 2019 nästan uppe i 650!

På flera håll i landet finns nu istället så kallade psykiatriambulanser, en ambulansliknande akutbil med utbildad hälso- och sjukvårdpersonal som, tillsammans med psykiatripersonal, åker ut vid larm om suicidförsök, psykoser och kriser av liknande slag. Det blir på detta sätt ett bättre omhändertagande av den som mår akut psykiskt dåligt. Dessutom blir det en naturlig koppling till hälso- och sjukvården som kan ge ändamålsenlig uppföljande psykiatrisk vård, när den akuta krisen är över. Samtidigt avlastas polisen och de kan fokusera på polisiära arbetsuppgifter, som ligger inom deras kompetensområden, som brottsförebyggande verksamhet och ingripande vid brott.

I den senaste överenskommelsen mellan staten och SKR (2020) - för insatser inom området psykisk hälsa - påtalas vikten av att regionerna behöver öka kvaliteten på och tillgängligheten till psykiatriska omvårdnadsinsatser utanför sjukhuset. Då nämns särskilt mobila lösningar, t ex psykiatriambulanser, där bemanningen består av ambulanssjuksköterska och psykiatrisjuksköterska.

I Region Gävleborg är det i dag både ambulans och polis som rycker ut i akuta situationer, efter suicidförsök eller i samband med genomfört suicid. Psykiatrin kan ibland även göra akuta hembesök vid risk för suicid, tillsammans med polis. Vi kristdemokrater anser dock att vi måste bygga ut och utveckla detta arbete. I spåren av Covid-19 följer ytterligare isolering och ensamhet vilket inte underlättar den psykiska hälsan. Därför föreslår vi i en motion att regionfullmäktige beslutar att även Region Gävleborg inför psykiatriambulans eller akuta mobila psykiatriska team.

Kristdemokraterna i Region Gävleborg,

Jennie Forsblom, Lili André, Peter Åkerström och Lars Österberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel