Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför en regnbågsflagga på regionfullmäktiges podium?

Att definiera frågor som symbolfrågor är ett populärt sätt att förminska dem. Det finns dock makt i symboler och de syftar och leder till en fördjupad diskussion, skriver flera gruppledare i Gävleborgs regionfullmäktige.

Under senare år har många reformer genomförts som stärkt hbtq-personers rättigheter. Men det finns alltjämt brister när det gäller hbtq-personers situation i Sverige och i Gävleborg, inte minst när det gäller transpersoners situation. I fråga om så grundläggande aspekter av ett gott mänskligt liv såsom hälsa, arbete, rätt att älska vem en vill och möjlighet att leva sitt liv som en önskar finns mycket mer att göra för hbtq-personer i landet och länet.

Detta föreslog Liberalerna under tisdagens Regionfullmäktige att vi som region ska uppmärksamma genom att placera en regnbågsflagga bland övriga flaggor på presidiets bord. En okontroversiell fråga kan tyckas men debatten uteblev inte. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna valde att inte stödja förslaget. Huvudargumenten var att frågan inte bör politiseras, att det bara är en symbolhandling och att vi väljer en organisation framför andra. Sällan har vi hört så många argument mot en symbol för allas lika värde, mångfald och tolerans. Flaggan exkluderar ingen och symboliserar inte en enskild organisation utan en hel rörelse som kämpar för dessa värden, en gränslös symbol.

Hbtq-personers rättigheter och situation är en mycket brännande politisk fråga i tider då politiker runt om i Europa tydligt begränsar dessa rättigheter, t ex har delar av Polen officiellt utropat sig till hbtq-fria städer och regioner. Det är också en tydlig politisk fråga så länge hbtq-personer i Sverige har markant sämre psykisk hälsa och så länge hatbrotten ökar.

Att definiera frågor som symbolfrågor är ett populärt sätt att förminska dem. Det finns dock makt i symboler och de syftar och leder till en fördjupad diskussion. Flaggan blir i sammanhanget en tydlig markering och en påminnelse om orättvisor som förpliktar regionfullmäktige att fortsätta förbättra situationen för hbtq-personer i länet.

Symbolfrågor i all ära men utöver det arbetar Region Gävleborg sedan flera år med att hbtq-certifiera verksamheterna. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om hbtq-personers situation och att lära oss mer om hur vi som offentlig aktör kan förbättra vårt arbete utifrån den kunskapen.

Vi gruppledare vill understryka vår samlade beslutsamhet att i de organ och sammanhang våra partier finns närvarande, alltid försvara och fortsätta att aktivt stärka hbtq-personers möjlighet att leva och verka i hela länet. Det förutsätter att kommunerna och Region Gävleborg ser till att tillvarata alla invånares rättigheter.

Gruppledare i Gävleborgs regionfullmäktige

Helena Englund (L)

Kristina Sjöström (V)

Carina Holm (S)

Anette Olsson (C)

Joann Ling (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel