Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Våra förfäder gjorde allt för att bli av med vargen – ingen vill ha tillbaka den tiden

Vargobservationer i vår bygd gör människor rädda. Ridskolor som oroas, föräldrar vågar inte låta sina barn gå ensamma till bussen. Jag skrev i en insändare att vi har närmare 100 vargar i vårt län – det måste jag erkänna var fel. Vi har över 100 vargar och 11 revir som berör vårt län, skriver Ingvar Persson i Vallsta.

För ett par mån sedan skrev jag en insändare om de problem som vargstamstillväxten för med sig för lands/skogsbygdens befolkning. En ganska klargörande bild för hur glesbygdmänniskorna känner. Jag blev då påhoppad av Yvonne Öhman som är ordförande i föreningen Nordulv, där hon skriver att jag far med osanna uppgifter.

Jag skrev att vi har ett riksdagsbeslut att vi skall ha 170-270 vargar i landet. (Detta är alldeles för stor ram, max 170 punkt.) Jag skrev att vi hade minst 500 vargar i landet, och att stammen ökar. Du skrev att vi bara haft 450 och att stammen minskat med 25 %, har man humor kan man skratta åt eländet. I denna fråga är jag humorlös. Jag skrev att vi har närmare 100 vargar i vårt län – det måste jag erkänna var fel. Vi har över 100 vargar och 11 revir som berör vårt län.

Det har varit dåligt med snö i vinter vilket har varit tur för vargkramarna, för de korta perioder med snö som varit har det synts spår över hela länet. Mellan Järvsö-Galven har det varit en flock på hela 14 individer som fullständigt ”städat” upp bland älg/rådjursstammen, ett antal hundar har också fallit offer för bestarna. Vi har två ridskolor i Arbrå-Vallstaområdet som delvis bedriver sin verksamhet i anknytning till skogen. Skulle ridande tjejer träffa på varg/vargar blir hästarna vettskrämda och kastar av ryttarna.

Föräldrarna till skolbarn måste följa/möta sina barn i samband med bussåkandet.

Ingen vill höra dödsskriken från sina älskade hundar när vargen springer iväg med sitt byte. Detta måste få ett slut.

Lite statistik från Uppsala Nya Tidning: 1827 dödade vargarna bara i Stockholms län 52 hästar, 228 kor, 301 grisar och 1.412 får. I landet dödades det ca 25.000 tamdjur det året. Man förstår varför våra förfäder gjorde allt för att få slut på detta. Jag tror inte att det finns en enda vettig person som vill ha tillbaka den tiden.

När årets vargvalpar fötts under våren har vi förmodligen mer än 600 vargar i landet, varav cirka 140 i vårt län. Kulor och krut är den beska medicin som behövs.

Ingvar Persson, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel