Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vår kommun lyckades få bukt med jättebranden – med rätt styrning får vi ordning på ekonomin också!

För att det överhuvudtaget ska gå att få ordning på ekonomin måste Ljusdals kommun få till en ändamålsenlig ekonomistyrning som innebär att alla chefer tar ansvar för sin budget, skriver oppositionen i Ljusdal, Sören Görgård (C), Lasse Molin (M), Yvonne Oscarsson (V) och Roger Kastman (KD).

Den ekonomiska situationen i Ljusdals kommun är allvarlig. Valiansen som utgörs av C, M, V och KD presenterade i våras en budget och ekonomisk långtidsplan för att rätta till ekonomin. Budgeten bygger vidare på det arbetet som Valiansen gjorde under förra mandatperioden. Vår budget röstades ner.

För att det överhuvudtaget ska gå att få ordning på ekonomin måste kommunen genomföra en förändring när det gäller hur vi arbetar med ekonomin. Vi måste få till en ändamålsenlig ekonomistyrning som innebär att alla chefer får tydligt ekonomiskt ansvar, är med i budgetarbetet, tar ansvar för sin budget och följer det egna ekonomiska resultatet med hjälp av månatliga rapporter. När kostnaderna överstiger budgeten ska cheferna varje månad redovisa en åtgärdsplan, om hur de vill rätta till ekonomin.

Chefer ska inte bara följa ekonomin varje månad utan även andra viktiga nyckeltal som personalomsättning, övertidsuttag, sjukfrånvaro och annan frånvaro. Våra chefer ska involvera personalen i arbetet med ekonomin, arbetsmiljön och skapa delaktighet och inflytande.

Valiansen föreslog i budgeten för 2020 att ekonomistyrningen införs, att månatliga ekonomiska rapporter tas fram och att alla chefer utbildas i hur man ska arbeta med ekonomin tillsammans med personalen. Det fanns ingen majoritet för förslaget.

Valiansen ser vidare att det finns stora möjligheter att effektivisera den kommunala administrationen genom att bland annat införa mer IT-stöd till verksamheter och digitalisering. Vi behöver platta ut organisationen med färre chefer och chefsled samt lyfta personalen genom utbildning. Vi behöver samarbeta med andra kommuner.

Ljusdals kommun är en stark, stabil kommun och en entreprenörskommun. Låt oss komma ihåg att vi alla tillsammans genom ett enormt arbete och en enorm vilja fick bukt med en jättebrand för över ett år sedan. Vi ska nu rätta till kommunens ekonomi och hoppas att alla partier tar till sig vårt förslag om ekonomistyrning, så att den ekonomiska skutan börjar vändas.

Sören Görgård ( C )

Lasse Molin (M)

Yvonne Oscarsson (V)

Roger Kastman (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel