Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Vad gör socialförvaltningen för fel? Vet de inte hur de ska arbeta för att hålla sin budget?”

Medlemmar i Kommunal som arbetar inom socialförvaltningen gör ett kanonjobb. Bemanningen har under flera år dragits ner på grund av besparingar och personalen har fått vända ut och in på sig själva för att få arbetet att fungera. Nu anser vi att man har kommit till den punkt där det inte längre går att skära ner mer på bemanningen, skriver Sektionsstyrelsen Bollnäs, Kommunal Mitt.

Vi på Kommunals sektionsexpedition i Bollnäs ser ett mönster när kommunen pratar om en budget i balans, arbetsmiljö och medlemmarna i Kommunals mående och hälsa.

Vi får ofta höra hur budgeten ser ut i respektive förvaltning, vilket skiljer sig mycket åt utifrån vilken förvaltning man pratar om. Och det är just det vi funderar över, ena stunden pratar man om kommunen som en helhet och i nästa är det endast en förvaltning som berörs, oftast när den inte håller sin budget. Då låter pratet på stan; ”Vad gör förvaltningen för fel? Vet de inte hur de ska arbeta för att hålla sin budget?”. Vi vill ge svar på just de frågorna när gäller socialförvaltningen, vilken är den som ofta diskuteras utifrån att inte kunna hålla sin budget.

Medlemmar i Kommunal som arbetar inom socialförvaltningen gör ett kanonjobb. Bemanningen har under flera år dragits ner på grund av besparingar och personalen har fått vända ut och in på sig själva för att få arbetet att fungera. Nu anser vi att man har kommit till den punkt där det inte längre går att skära ner mer på bemanningen. För det är inte bara den minskade bemanningen som ger personalen en pressad arbetstid, utan också att det har tillkommit mer dokumentation och digitala system som personalen ska sköta. Arbetsmiljön för personalen går inte att försämra mer.

Vad beror det egentligen på att förvaltningen går minus? Förklaringen till att budgeten spricker är hur samhället i stort ser ut idag.

Om vi leker med tanken att en anställd i en annan förvaltning eller i ett privat företag hamnar i ett missbruk, vilket resulterar i att hela dennes familj behöver stöd och skydd, exempelvis genom skyddad identitet eller familjehem till barnen. Samtidigt ska även missbruket behandlas. Det blir stora summor när man slår ihop det. Vem är det som står för kostnaden? Jo, socialförvaltningen. När behovet av den här typen av stöd i samhället ökar resulterar det i att förvaltningens budget blir ännu sämre och man måste spara, och vart sparar man? Jo, på personalen. Vad blir konsekvensen av det här? Att fler i personalen blir långtidssjukskrivna på grund av stress. I värsta fall slutar det med indragen sjukpenning och uppsägning som följd. Personen hamnar utanför systemet och får söka hjälp hos socialtjänsten, vilket ger en ökad kostnad för, precis, socialförvaltningen. Cirkeln är i och med det sluten.

Så frågan vi ställer är; hur länge ska det här få fortsätta? Vi anser att det är nog nu! Det är dags att kommunen börjar arbeta förebyggande istället för att vänta tills problemen eskalerar. Det är dags för Bollnäs kommun att ta ett gemensamt delat ansvar för att få en budget i balans!

Sektionsstyrelsen Bollnäs Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel