Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utveckla istället för att avveckla Slottegymnasiet i Ljusdal!

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Det råder brist på tusentals kockar och chaufförer. Dessa skulle kunna utbildas på Slottegymnasiet, föreslår Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna. En yrkesutbildning i Ljusdal skulle medföra bättre tillgång till utbildad arbetskraft och öka skatteintäkterna för kommunen.

Idag saknas över 6 000 kockar och det behövs 16 00 nya chaufförer per år. Varför inte satsa på att utbilda ungdomar inom de här bristyrkena på Slottegymnasiet i Ljusdal?

Eleverna har inte mindre än 18 olika program med 60 olika inriktningar att välja på till gymnasiet. Det medför att bara 1,6 procent väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet och 5,1 procent söker fordons- och transportprogrammet. När den borgerliga regeringen tog bort den grundläggande behörigheten till högskolan år 2011 sjönk intresset dramatiskt för yrkesprogrammen. Bara i Stockholm minskade antalet sökande under ett år från 33 procent till 24 procent.

Det är svårt för Slottegymnasiet att få tillräckligt med sökande när det finns så många alternativ för eleverna att välja på. Vi bör därför etablera ett samarbete med Bollnäs. De har två inriktningar inom fordons- och transportprogrammet, mekaniker för personbil och lärling för tyngre fordon. Ljusdal borde haka på och skaffa sig inriktningen mot chaufförer. Eleverna skulle på det sättet erbjudas ytterligare ett gymnasieprogram, där Ljusdal och Bollnäs delade på kostnaderna.

Bollnäs har infört antagningsstopp i år till restaurang- och livsmedelsprogrammet på grund av för få sökande. Därför skulle det vara möjligt med ett samarbete med Ljusdal.

Det krävs 2 500 gymnasiepoäng för att få en examen. De gymnasiegemensamma ämnena för de 12 yrkesprogrammen är 600 poäng. Det går bra att läsa dessa ämnen tillsammans med andra yrkesprogram vilket spar pengar. Ett ytterligare alternativ är att bedriva lärlingsutbildning. Då brukar 50 procent av utbildningstiden vara förlagd ute på en arbetsplats.

Det är dyrt att driva yrkesprogram och därför måste ett samarbete inledas med de lokala transport- och restaurangföretagen. Dessutom har regeringen anslagit 281 miljoner extra i budgetpropositionen 2020 för att utbilda yrkeschaufförer. Här finns pengar att söka.

Ungdomar kan börja i gymnasiet fram till första kalenderhalvåret de fyller 20 år. Därefter är de hänvisade till Komvux. Enligt § 20 i lagen om rätt till Komvux kan även yngre elever läsa på Komvux. Det borde därför vara möjligt att anordna kurser där både gymnasieungdomar och vuxna läser tillsammans. Skälet till en sådan lösning är att det skulle vara mycket kostnadseffektivt.

En yrkesutbildning i Ljusdal skulle medföra bättre tillgång till utbildad arbetskraft och öka skatteintäkterna för kommunen.

Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna SRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel