Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Urholka inte den svenska modellen – Bevara balansen på arbetsmarknaden!

Varken fack eller arbetsgivare är helt nöjda med hur arbetsrätten fungerar i alla delar. Det är här förhandlingar bör ta vid mellan parterna för att alla ska kunna få ut något av förändringarna, inte politisk styrning som bara ser till delar av arbetsmarknadens behov, skriver flera fackliga företrädare.

Det är väl känt vad Socialdemokraterna och facken tycker om arbetsrätten. Vi vill att det ska vara arbetsmarknadens parter som förhandlar fram lösningar och beslut. Det har tjänat Sverige väl, både genom ökad konkurrenskraft och en rimligare fördelning av vinsterna.

Det finns dock andra som istället är högljudda förespråkare för att politiken ska styra och ställa med löner och arbetsmarknadens funktionssätt. Det vore förödande för svensk ekonomi. Både enskilda löntagare och företag skulle drabbas.

Som ett resultat av kompromisserna i Januariavtalet (JA) pågår en utredning om arbetsrätten. Utan den kompromissen hade vi haft en högerregering som ensidigt drivit igenom stora försämringar för löntagarna. Därför var kompromissen i JA det minst dåliga alternativet. Utredningen har presenterats nu i dagarna. Av det som framkommit finns anledning till oro.

Sveriges problem är inte att människor har för mycket trygghet på jobbet. Tvärtom. Otryggheten har ökat och spridit sig brett i arbetslivet, genom timanställningar, visstider och andra osäkra anställningar. Det märks för hela befolkningen, inte minst unga.

Att mitt under den värsta krisen i modern tid, öka anställdas otrygghet än mer innebär stora risker för samhället. Svåra tider i kombination med ökad otrygghet för breda grupper är en livsfarlig kombination.

Det är samtidigt naturligt att det kan finnas behov att modernisera arbetsrätten. Flexibilitet är viktigt – men frågan är flexibilitet för vem? Och på vems bekostnad?

Den svenska modellen har länge visat prov på stor flexibilitet, tack vare att det är parterna på arbetsmarknaden, och inte politiken, som bestämmer tillsammans. På så vis kan parterna finna vägar framåt som passar dem utifrån rådande läge, och det är enkelt att anpassa för olika branscher efter deras behov.

Om politiken istället ska styra skapar det en trögrörlig dynamik där anpassningar blir svårare och otydligheten över vad som gäller ökar. Ser vi ut över Europa och världen är erfarenheterna knappast att politisk styrning av arbetsmarknaden ger bättre flexibilitet, snarare tvärtom. Många ser på den svenska modellen som en relativt konfliktfri och i grunden gynnsam modell.

Många förslag på lösningar är också alldeles för förenklade för att göra nytta annat än att låta bra i den offentliga debatten. Ett sådant förslag är till exempel idén om fler undantag i Lagen om anställningsskydd (LAS). Företag kan redan idag behålla kompetent personal, efter att fack och arbetsgivare förhandlat fram vad som är rätt kompetens. Det är en väl fungerande ordning för båda parter som skapar flexibilitet utan att skada den enskildes trygghet i onödan.

Så den typen av förslag är överflödiga. Och vad värre är, de leder till att urholka den välfungerande svenska modellen. Därutöver är det uppenbart att politiskt genomförda försämringar i LAS allvarligt skulle rubba maktbalansen mellan parterna, till löntagarnas nackdel om de inte balanseras med andra lika stora ingrepp.

Patrik Lundqvist, facklig Ledare Socialdemokraterna Gävleborg

Helena Gille, LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Jim Svensk Larm, Pappers Södra Norrland

Barbro Andersson, Kommunal Mitt

Kim Söderström, Byggnads GävleDala

Rickard Vivallius, Handels Avd 26

Mikael Andersson, SEKO Gävle-Dala

Christina Mattisson, Transport Avd 18

Renate Almén, IF Metall Gävleborg

Mats Eriksson, Målarna Avd.9 Gävle-Dala

Niclas Sandström, Transport Avd 11

Jasmine Larsson, HRF Avd 27 Mitt

Kjell Olsson, Pappers avd 3

Stephan Bylund, Sv elektrikerförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel