Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Unga som mår psykiskt dåligt måste få hjälp i tid – den typen av vård kan vi inte ha väntetider till

Generellt sett mår vi ganska bra i Sverige. Vi har en god folkhälsa, som har förbättrats genom åren. Men den psykiska hälsan har försämrats. Det är något som vi Kristdemokrater tycker är bland det viktigaste att jobba med, skriver Peter Åkerström och Jennie Forsblom.

Annons

Ungefär var tredje person som befinner sig i hälsocentralens väntrum söker för någon form av psykisk ohälsa. WHO anger att det är en av de största utmaningarna för hela folkhälsan.

I maj i år tog riksdagen ett enhälligt beslut om ansvaret för vård vid samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroendesjukdom. En huvudman ska ansvara för insatserna istället för dagens delade ansvar mellan kommun och region. Förslaget väcktes av Kristdemokraterna i Socialutskottet och fler delade vår mening. Gott så, men det finns mycket mer att göra.

Barn och unga måste få hjälp i tid, annars kan det ge stora konsekvenser i deras liv. Den här typen av vård kan vi inte ha väntetider till alls. Risken för missbruk och andra negativa följder är stor om vi inte tar orossignaler på allvar. BUP i länet har sedan februari i år ändrat sitt arbetssätt för att korta köerna, det välkomnar vi verkligen! Bl a ges mindre tid för utredning och mer tid till behandling.

Det behövs även ett större samarbete mellan regionen och skolhälsovården. Elevhälsan har under många år blivit mindre i kommunerna, vilket är helt fel. Kristdemokraterna vill införa en elevhälsogaranti så att barn och unga ska kunna få kontakt med elevhälsan samma dag. Det förebyggande arbetet i kommunerna måste bli bättre för att tidigt fånga upp barn och unga som mår dåligt.

Familjens stöd, tilltro till sig själv, goda relationer till jämnåriga och till andra vuxna än föräldrarna är en bra grund för god psykisk hälsa

Enligt BUP är goda familjerelationer en skyddsfaktor för barn och ungas psykiska hälsa. Familjens stöd, tilltro till sig själv, goda relationer till jämnåriga och till andra vuxna än föräldrarna är en bra grund för god psykisk hälsa. Därför vill vi Kristdemokrater underlätta för familjerna. Själva förhållningssättet och förväntningarna att du som förälder är viktig för ditt barn är grundläggande. Barn under tre år behöver närvarande föräldrar för att knyta an och bli trygga. Sänkt skatt och ekonomiskt stöd till barnfamiljer, barnomsorgspeng och en helt flexibel föräldraförsäkring minskar risken för bråk om tid och pengar.

I budget för regionen 2020 föreslog vi med Samverkan Gävleborg att tillsätta en haverikommission när unga begått suicid. Det kan vara ett sätt för regionen och kommunen att se var i vårdkedjan och offentlig verksamhet vi hade kunnat förutse handlingen. Vi vet att de flesta som begår suicid har haft kontakt med sjukvården den sista tiden och alla barn och unga har gått igenom våra verksamheter tidigare i livet och även kommunernas utbildningssystem. Det kan ge oss en bättre bild på hur vi ska förebygga suicid.

Peter Åkerström, KD, regionfullmäktige Gävleborg

Jennie Forsblom, KD, regionråd i opposition Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel