Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tankar om kriminalvård och uppehållstillstånd från en 74-årig norrlänning

Det finns ett antal personer som inte har rätt att vistas i vårt land. Det vill säga, de har fått avslag på sina uppehållstillstånd, och skall utvisas. Då är det väl rimligt att det också görs, och att de också lämnar landet, skriver Elisabet Westrin.

Jag är en vanlig svensk medborgare i norra Sverige, pensionär! Jag har sett hur vårt samhälle har förändrats. Mycket till det bättre men också mycket till det sämre.

Jag har några tankar om hur man skulle kunna förändra en hel del negativa saker.

Det finns ett antal personer som inte har rätt att vistas i vårt land. Det vill säga, de har fått avslag på sina uppehållstillstånd, och skall utvisas. Då är det väl rimligt att det också görs, och att de också lämnar landet!

En annan sida är att alla som inte är svenska medborgare och som har utfört någon olaglig handling och fått ett straff för det här, skall sitta av sitt straff i sitt hemland istället för att sitta av sin tid i Sverige och sedan bli utvisade. Det skulle göra att den svenska kriminalvården skulle få mer utrymme för de svenska internerna, vilka ju även de är ett antal. Det sägs ju att vår kriminalvård har varit överbelastad och många interner har t o m fått dela cell. Skulle det här kunna genomföras skulle det lösa en del utrymmesproblem.

Utöver det så anser jag att den nya vapenlagen som har föreslagits, för att göra det svårare att inneha vapen, är något missriktad. Det är ju inte jägarna med sina vapenlicenser som går omkring och skjuter ner folk i förorterna. Det är ju inte där som problemet ligger. Att det idag finns massor av illegala vapen i Sverige beror säkert till stor del på att tullen inte har fått tillräckliga resurser att kontrollera alla fordon som kommer in från öststaterna med laster av alla möjliga slag.

En annan sak som väldigt många svenskar reagerar på är att tiggerifrågan inte blir löst. Det ska väl inte vara så svårt om man bara har kurage att göra något åt det. Jag vet personer som inte vill göra sina matinköp så länge tiggarna uppehåller sig utanför affärerna. Och det kan väl aldrig vara ett värdigt liv för dessa personer att dag ut och dag in, i ur och skur, sitta på en filt och inte göra något alls. Dessutom sitter även barn och unga sådär, de som faktiskt skulle vara i skolan och få en utbildning. Många av dessa kommer från länder som är medlemmar i EU. Det borde väl kunna finnas möjlighet att via EU pressa dessa länder att ta hand om sina egna undersåtar, eller…..?

Jag skulle gärna vilja veta vad andra medborgare i Sverige anser om mina funderingar. Är jag snett ute och cyklar, eller håller ni med?

Elisabet Westrin, 74

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel