Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tack till dig som kämpar i frågan om mäns våld mot kvinnor!

Visst har saker hänt! Lagstiftning har förändrats och också ekonomiska prioriteringar. Men mycket finns också kvar att göra när det handlar om kampen mot mäns våld mot kvinnor. Genom en mer jämställd kultur kommer även våldet mot kvinnor att minska, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Gävleborg, Åsa Lindestam och Elin Lundgren.

Ämnet mäns våld mot kvinnor är ständigt aktuellt. I många år har olika organisationer där kvinnor slutit sig samman lyft frågorna för att få stopp på de här strukturerna. De har gått ihop i kvinnojourer, kvinnoklubbar och manifesterat på olika sätt. Det är främst kvinnor. Vi har varit på många politiska möten om den här frågan, och män är sällsynta.

Och visst har saker hänt. Lagstiftning har förändrats och också ekonomiska prioriteringar. Bland annat räknas så många fler handlingar i dag som sexuella övergrepp än tidigare. Regeringen har tillsatt en långsiktig nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och mot hedersförtryck. I januariöverenskommelsen finns ytterligare satsning på 155 miljoner, där 100 miljoner är öronmärkta för kvinnojourer och 45 miljoner till det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld.

I maj 2018 beslutade riksdagen att införa samtyckeslagen. Vi ser också satsningar som Huskurage, där vi uppmanas vara medmänniskor som bryr oss om våra grannar och vågar ingripa då vi tror att någon far illa. Våld i familjen är inget som är familjens ensak, utan något som ska uppmärksammas och stöd ges på bästa sätt.

Kvinnor har kämpat för de här frågorna i decennier. Nu äntligen börjar det dyka upp män i debatten. Som insett att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt samhällsproblem som drabbar alla. Vad alla män bör göra är att fundera över normer kring maskulinitet och machokulturer. Alla män har ett ansvar att bidra till det preventiva arbetet i att inte acceptera sexistisk jargong och att skapa tillåtande kulturer i familjen, idrottsföreningen och på arbetsplatsen, där det är okej även för män att visa känslor och vara sårbara. Genom en mer jämställd kultur kommer även våldet mot kvinnor att minska.

Trots att fler engagerar sig i debatten och trots att fler satsningar än kanske någonsin görs politiskt är det fortfarande allt för många flickor och kvinnor som årligen utsätts för våld och förtryck. Våld i hemmet är extra svårt att komma åt, och det gäller kanske inte minst hedersrelaterat våld där mer kunskap om problematiken fortfarande behövs.

Polisen prioriterar nu särskilt utsatta brottsoffer, en satsning som aviserades i juni i år. Till det räknas brott i nära relation, våldtäkt, våld mot barn och sexualbrott mot barn. Målsättningen är att utredningsandelen ökar, medelgenomströmningstiden minskar, balanser av äldre ärenden minskar och att antalet redovisade ärenden till åklagare ökar. Polisens satsning ska motsvara kostnaden för 350 årsarbetskrafter och av dessa ska 27 fördelas till Region Mitt, där Gävleborg ingår.

Vi är många politiker, från alla partier, som sliter med att lyfta den här frågan i alla de sammanhang som vi kan. Men utan ett starkt civilsamhälle som driver på är frågan om vi inte hade varit ganska tandlösa.

Åsa Lindestam, S, riksdagsledamot från Gävleborg

Elin Lundgren, S, riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel