Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta en funderare extra innan du skaffar en katt nu i covid-tider

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När jag hör att någon skaffar katt eller hund för att mycket av samhället är nedstängt på grund av att ett virus härjar och man därför måste hålla sig hemma, undrar jag vad de tänker göra med katten eller hunden när viruset har lugnat ner sig och livet blir mer som förr igen, skriver Annika Rullgård.

Under de senaste dagarna har det funnits nyhetsartiklar om att fler än vanligt denna vår skaffar sig katt eller hund. Anledningen sägs vara att man på grund av rekommendationer från myndigheter håller sig hemma mer än brukligt och därför tycker att en katt eller hund skulle ge tillvaron lite omväxling.

När jag hör att någon skaffar katt eller hund för att mycket av samhället är nedstängt på grund av att ett virus härjar och man därför måste hålla sig hemma, undrar jag vad de tänker göra med katten eller hunden när viruset har lugnat ner sig och livet blir mer som förr igen.

En katt behöver hela livet mycket omtanke och sällskap av människor. Kattungar blir stora och alla katter vässar gärna klorna på soffor. Med en katt i hushållet får man räkna med katthår överallt. Dessutom spyr katter upp hår som de slickat i sig. Prydnadssaker kan lätt råka hamna på golvet med katt i huset. Förr eller senare behöver katten besöka veterinär, besök som kan bli mycket kostsamma trots försäkring och en sjuk katt måste ges extra omsorg. Man kan inte lämna en sjuk katt ensam flera timmar.

Om man har tur kan en katt bli 20 år gammal. Är man som blivande kattägare beredd att anpassa sitt liv efter kattens behov 20 år framåt i tiden t ex när semestrar planeras? En äldre person ska därför inte skaffa en katt. Risken finns att katten överlever ägaren och vem ska då ta hand om katten?

Har man katt får man räkna med att det kostar 10 000 kr per år för mat, kattströ och försäkring plus självrisk och sedan tillkommer sådant som en kattförsäkring inte täcker.

Jag önskar att alla som funderar på att skaffa katt först tänker efter vad de kan ge en katt mer än mat. Jag önskar att alla innan de blir sambo med en katt lär sig en hel del om katters behov och sjukdomar förutom att man tar sig en funderare om ekonomin tillåter de utgifter som en katt för med sig.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel