Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svenska kyrkan måste vara redo inför skogsbränder

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Sommaren 2019 har hittills inte uppnått samma värme och torka som föregående år. För den skull bör vi dock ej luta oss tillbaka, skriver Eva-Mai Mineur Tynong och Marcus Lagerroos, sd-ledamöter i Uppsala stiftsfullmäktige.

Annons

Svenska kyrkan är en av de aktörer i vårt land som förvaltar mest skogsmark och skogstillgångarna är en av de viktigaste inkomstkällorna för Svenska kyrkan. Därför är det av allra störta vikt att Svenska kyrkan är väl förberedd på olika typer av kriser som kan nedbringa detta.

En av de största riskerna är bränder och torka, vilket denna sommar, 2019, Hälsingland hittills ej utsatts för. Under fjolåret torde det kunna ses som ett rent underverk att Svenska kyrkans skogstillgångar ej drabbades i lika stor skala som andra skogspartier tyvärr gjorde. Därför bör Svenska kyrkan både lokalt och nationellt genomföra ett symposium i frågan.

Hösten 2018 behandlades i kyrkomötet en sådan motion, lagd av Sverigedemokraterna. I förslaget uppdrogs det till kyrkostyrelsen att arrangera ett nationellt symposium om Svenska kyrkans roll i händelse av kris, liksom även ett uppdrag till kyrkostyrelsen att ta fram riktlinjer för att kunna bistå lantbrukare med foder och andra vitala delar i sammanband med torka eller kris. Tyvärr vann inte motionen bifall och konsekvenserna kan där av bli förödande om fler skogsbränder slår till igen.

Uppsala är ett stort stift som sträcker sig i söder med församlingar i Stockholms kranskommuner som Knivsta och Märsta pastorat. Norrut med församlingar i djupaste Hälsingland som Ljusnans pastorat. Förutsättningarna och tillgångarna är därför väldigt spridda. Det är därför av yttersta vikt att Svenska kyrkan tar fram riktlinjer och genomför ett symposium i händelse av kris.

Efter kyrkomötets avslag av motionen avser Sverigedemokraterna i Uppsala Stift att pådriva denna fråga ytterligare på stiftsnivå.

Eva-Mai Mineur Tynong och Marcus Lagerroos (SD) Ledamöter Uppsala stiftsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel