Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Storbritannien borde följa Sveriges exempel

Folkomröstningen om högertrafik i Sverige var bara vägledande, enligt dåvarande statsminister Tage Erlander. Storbritannien borde betrakta sin folkomröstning om Brexit på samma sätt, skriver Lars-Erik Eriksson.

I Sverige hölls folkomröstning om att högertrafik skulle införas. Den hölls den 16 oktober 1955. Resultat: 15,5 % röstade för högertrafik. 82,9 % röstade för att behålla vänstertrafik.

Det gick 12 år tills förslag kom att införa högertrafik i Sverige. Statsminister Erlander sa att folkomröstningen bara varit rådgivande. Förslaget bifölls av riksdagen med 119-16 i första kammaren och med 115-34 i andra kammaren. Därför gick Sverige över till högertrafik den 3 september 1967. Det var ett mycket lyckligt beslut för landet.

Nu har Storbritannien haft folkomröstning om att lämna EU. Brexit fick 51,9 % av rösterna. Även denna omröstning var rådgivande.

Storbritannien borde göra som Sverige: Bida tiden och inte bry sig om den folkomröstning som lurade en majoritet att skjuta sig i foten.

Lars-Erik Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel