Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Staten kan inte abdikera från sitt ansvar för en fungerande arbetsmarknadspolitik i hela landet. Privata aktörer kommer inte att kunna fylla det tomrum som Arbetsförmedlingen lämnar efter sig på mindre orter, skriver Mats Eriksson och Marie Frestadius.

Till följd av M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen står Arbetsförmedlingen inför stora och snabba nedskärningar. Mer än hälften av alla AF-kontor runt om i landet planeras att läggas ned. Här i Hälsingland väntas tre kontor avvecklas, Söderhamn, Edsbyn och Bergsjö.

Läs också artikeln: Arbetsförmedlingen vill stänga tre kontor i Hälsingland: "Att minska kontorsnätet är nödvändigt"

En tredjedel av myndighetens personalstyrka har varslats om uppsägning. Budgeten innebär också en dramatisk nedmontering av arbetsmarknadspolitiska insatser som utbildning och anställningsstöd.

Det här innebär en kraftig försämring för svensk arbetsmarknad. Betydligt färre arbetslösa får det stöd som behövs för att komma i arbete och risken är påtaglig för en ökad långtidsarbetslöshet. Vi är särskilt bekymrade över konsekvenserna för grupper med svag förankring på arbetsmarknaden.

I Januariöverenskommelsen har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna enats om att privata företag ska ta över stora delar av Arbetsförmedlingens verksamhet. Men privata aktörer kommer inte att kunna fylla det tomrum som Arbetsförmedlingen lämnar efter sig, i synnerhet inte på mindre orter.

Den statliga Arbetsmarknadsutredningen, som i över två år har analyserat den svenska arbetsmarknadspolitiken, konstaterar att det helt saknas privata leverantörer av stöd och matchning i vart tionde leveransområde. I hälften av områdena finns tre leverantörer eller färre. Förutsättningarna för lönsamhet är helt enkelt för svaga. Vad vi ser framför oss är alltså att varken Arbetsförmedlingen eller privata aktörer kommer att kunna erbjuda arbetssökande eller arbetsgivare någon adekvat service i stora delar av landet.

Staten kan inte abdikera från sitt ansvar för en fungerande arbetsmarknadspolitik i hela landet. Regeringen, C och L måste agera för att mildra de negativa effekterna och säkra en hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken, inte minst genom vårändringsbudgeten. Det går fortfarande att stoppa den negativa utvecklingen, men det är bråttom.

 

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg, Marie Frestadius, ordförande TCO Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel