Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Staten har ansvar för hela landet!

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor i flertalet kommuner i Gävleborgs län är bara det senaste uttrycket för att statliga myndigheter går i främsta ledet för centralisering och avfolkning av stora delar av Sverige utanför storstadsområdena, uttalar Liberalernas länsförbund i Gävleborgs län vid sitt årsmöte i Gävle lördagen den 6 april.

Den allt snabbare urbaniseringen av Sverige skylls ofta på globaliseringen och på Sveriges medlemskap i EU. Men, varför går den utvecklingen snabbare i Sverige än i andra EU-länder, som är lika mycket del av en globaliserad värld? Och detta sker, trots att regering och riksdag gång på gång uttalar sig för att staten har ett ansvar för hela landet.

De storstadsbaserade ledningarna för myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Skatteverket fattar gång på gång beslut om att lägga ned verksamhet på mindre orter ute i landet. Det minskar tillgången på ett lokalt varierat yrkesutbud som dränerar orten på kvalificerad arbetskraft och minskar kommunens lokala skattekraft.

Inte sällan hänvisar man till att digitaliseringen gör att myndigheternas möten med medborgarna inte behöver vara rent fysiska. Men, då skulle myndigheterna lika gärna kunna minska sin fysiska närvaro i landets befolkningstäta delar, där lokal- och personalkostnader är avsevärt högre. Då bortser man emellertid från att myndigheternas ledningar är bosatta i storstadsområdena. Staten har ett ansvar för närvaro i hela landet. Det ansvaret måste även statliga myndigheter ta

Gävleborgsliberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel