Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stärk primärvården – så kan fler få rätt hjälp

Sjukskrivningarna fortsätter att öka i Gävleborg, långa väntetider till vården och att man inte lever upp till vårdgarantin är en del av problematiken. En annan aspekt är att den psykiska ohälsan fortsätter att växa, skriver regionråden Patrik Stenvard (M) och Camilla Strömberg (M).

Idag beror nästan varannan sjukskrivning i Gävleborg på just psykisk ohälsa, 2 732 individer var under början av 2019 sjukskrivna på grund av det.

Studier visar att sjukskrivning många gånger kan förstärka det dåliga måendet och orsaka depressioner eller isolering. Många fastnar i den nedåtgående spiralen och blir borta från arbetsmarknaden och den sociala tillvaron långt längre än vad som är bra.

Vi moderater tror på individens frihet och egen kapacitet, ingen väljer att vara sjuk. 2732 individer är mer än siffror eller statistik, bakom varje siffra finns en individ, en människa som blir mindre fri på grund av sitt mående. Sjukdom och ohälsa är en tragedi för dem som blir drabbade och dess anhöriga.

Sjukdom kostar även samhället mycket pengar i form av förlorad arbetskraft. Genom att färre arbetar blir flödet in till vår gemensamma välfärdskassa mindre. Det är alltså inte bara individen som blir drabbad utan stora sjukdomsantal får konsekvenser för hela vårt samhälle. Beräkningar visar att om vi minskar antalet sjukskrivningar i Gävleborg skulle vi kunna spara drygt 612 miljoner per år.

För att varje unik individ ska kunna nå sin fulla potential och leva det liv denne önskar måste vi minska antalet sjukskrivningar. Vi kan inte acceptera att människor fastnar i ett utanförskap på grund av att vården inte levererar enligt vad vi bör kunna förvänta oss.

Vi moderater vill förstärka primärvårdens förutsättningar för att fler ska få snabb hjälp och rätt insats. Det förebyggande arbetet är också oerhört viktigt, vi behöver börja de tidiga insatserna i låga åldrar via skolan, elevhälsa och instanser som exempelvis familjestödet. De som är i behov av rehabiliteringen ska få detta snabbt och anpassat efter just dennes behov, vi behöver därför öka samarbetet mellan samhällets olika aktörer. Vi måste förhindra att människor faller mellan stolarna.

Det finns inga enkla lösningar eller ”quick fix” men det viktiga är att börja någonstans för att bryta trenden så att fler individer ges förutsättningar att leva sitt liv i dess fulla potential.

Patrik Stenvard (M) Regionråd

Camilla Strömberg (M) Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel