Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Står regeringen för de vackra orden om statlig närvaro i hela Sverige - eller är orden utan innehåll?

Artikel 15 av 19
Nedläggningen av Kronofogden i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Man skulle kunna tro regeringen skulle agera när en statlig myndighet, som i fallet med nedläggningen av Kronofogdemyndighetens kontor på mindre orter som Hudiksvall, tydligt går emot intentionerna att förbättra den statliga servicen i landet, skriver vänsterpartisterna Ulla Andersson och Tony Haddou.

Efter decennier av en strukturell centralisering av statliga myndigheter, påbörjades en ny trend förra mandatperioden då statliga myndigheter började utlokaliseras. Den nya utvecklingen gladde många, så även oss, som drivit på för detta under lång tid. 

Därför var det väldigt överraskande när Kronofogdens beslut om nedläggning på mindre orter offentliggjordes. Förklaringarna var svårbegripliga och gick stick i stäv med de nya ambitioner som uttalats. Det är nämligen meningen att de statliga myndigheterna ska följa de mål och ramar regeringen beslutat om.

Läs också artikeln Kronofogden lägger ner kontoret i Hudiksvall – kommunledningen kritisk: "Går stick i stäv med intentionerna"

Regeringen har till exempel tydligt uttryckt sina ambitioner så här: ”För att Sverige ska hålla ihop är det viktigt med statlig närvaro i hela landet. Det handlar både om statliga jobb och medborgarnas tillgång till service. Regeringen har därför beslutat att den statliga servicen i landet ska förbättras.”  

Då skulle man kunna tro att när en statlig myndighet så tydligt går emot de intentionerna, som i fallet med nedläggningen av Kronofogdemyndighetens kontor på mindre orter som Hudiksvall, att regeringen borde agera. Kronofogden har förutom att direkt gå emot regeringens uttalade intentioner och mål, satt upp helt nya och egna kriterier för var myndigheten ska finnas.

Kronofogdens beslut om att bara finnas i tätorter med fler än 20 000 invånare och på orter där det finns högskola innebär en helt ny grund för var statliga myndigheter ska bedriva verksamhet. Frågan är om regeringen ställer sig bakom de principerna eller om den avser agera?  Tyvärr verkar de tyst låta detta fortgå. 

Om de låter nedläggningen i Hudiksvall, Arvika och Mora fortgå så klingar alla de vackra orden falskt. 

Än hinner regeringen agera, vilket är nödvändigt för de mindre orterna och för alla kommuner utan högskola, det är inte rimligt att de ska lämnas utan statlig service och närvaro. Vi hoppas att regeringen tänker om och lever upp till de vackra orden och ambitioner de säger sig ha. 

 

Ulla Andersson, riksdagsledamot Gävleborg

Tony Haddou, skattepolitisktalesperson Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel