Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sluta sälja klimatkorkade led-belysningar – man måste kunna byta en trasig lampa istället för att kasta hela armaturen!

Det är inte klimatsmart att kasta en cykel istället för att laga punkteringen eller att slänga en kastrull istället för att diska den, så att kassera armaturer för att led-lampan i dem går sönder, är vansinnigt. Det skriver Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund.

Led-belysning med inbyggda lampor, som inte kan bytas ut, hör hemma på museum, inte i våra hem. Klimatvinsten med led-tekniken går förlorad och det borde därför genast införas säljstopp.

Nobelpriset år 2014 gick till tre forskare för att de uppfann den energisnåla led-lampan. Men stora miljövinster med led-tekniken går i dagsläget förlorade. Detta eftersom led-armaturer där en trasig lampa inte kan bytas orsakar tre gånger så stor klimatpåverkan som led-armaturer med utbytbar ljuskälla.

Det visar rapporten från Villaägarnas Produktgranskning där klimatpåverkan av tillverkning, transport till kund samt drift och utbyten av led-armaturer beräknats . Belysningsbranschen borde globalt sluta sälja engångsarmaturer med led-lampor.

Till att börja med är klimatpåverkan densamma för armaturerna, men över tid har belysning med engångs-led större påverkan. Brytpunkten kommer när belysningen behöver bytas ut. Klimatpåverkan kan bli ännu högre om armaturerna dessutom är tyngre eller om till exempel en av fyra fasadlampor går sönder och fasadlampan har slutat säljas. Risken är då att samtliga armaturer byts ut, för att åter få enhetlig belysning.

Resultatet av att armaturer måste slängas när led-lampan i dem går sönder, är högre utgifter för konsumenterna och större klimatpåverkan. Det är inte klimatsmart att kasta en cykel istället för att laga punkteringen eller att slänga en kastrull istället för att diska den, så att kassera armaturer för att led-lampan i dem går sönder, är vansinnigt.

Belysning står för cirka 15 procent av världens totala elanvändning. Den belysning vi använder har därför enorm betydelse för såväl klimatpåverkan som plånboken. År 2015 talades det om att en total global övergång till led-belysning, skulle innebära ett minskat elbehov i nivå med vad 250 kolkraftverk producerar. Detta skulle i utsläppsminskningar motsvara Tysklands totala växthusgasutsläpp. Mycket av den klimatvinsten kommer emellertid att förloras till följd av engångs-led-armaturer.

Kommande revidering av ekodesigndirektivet kan förhoppningsvis bromsa försäljningen av engångs-led-armaturer inom EU. Helt oavsett borde dock belysningsbranschen redan nu kunna ta sitt ansvar genom att fasa ut dem och endast sälja armaturer där led-lampan kan bytas.

Att kasta hela armaturer istället för att byta ljuskälla hör helt enkelt inte hemma i ett modernt och hållbart samhälle. Likaså är det ett enfaldigt sätt att förslösa en uppfinning som resulterat i Nobelpris.

Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel