Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Slakten av Arbetsförmedlingen slår blint

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Vi är bestörta över vad som håller på att hända med Arbetsförmedlingen. De meddelade neddragningarna kommer att utarma en av Arbetsförmedlingens viktigaste resurser: de specialister som ska stötta personer med funktionsnedsättning. Det drabbar utsatta människor över hela Sverige, även i Gävleborgs län, skriver Synskadades Riksförbund.

Avdelningen för rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen riskerar att halveras. Dessutom läggs hälften av alla lokalkontor ner. En rad stora förändringar genomförs samtidigt, utan analyser och seriös bedömning av konsekvenserna. Det kan vi aldrig godta.

Förra året gjorde Synskadades Riksförbund en medlemsundersökning om levnadsförhållandena för personer med synnedsättning. Den visade att bara 47 procent av våra medlemmar i yrkesverksam ålder har ett arbete. Mer än hälften står alltså utanför arbetsmarknaden. Det behöver bli lättare, inte svårare, för personer med synnedsättning och andra funktionsnedsättningar att få jobb.

Arbetsmarknadspolitiken hänger inte längre ihop. Den har blivit en häxbrygd av olika politiskt färgade åtgärder. I höstas klubbades M-KD-budgeten igenom med kraftiga nedskärningar i AF:s anslag. Sedan slöts Januariavtalet mellan regeringen och mittenpartierna, med nya stora förändringar i arbetsförmedlingens sätt att fungera.

Ovanpå detta kommer "förnyelseresan", som AF:s generaldirektör leder, med en storsatsning på digitalisering. 130 lokala kontor ska läggas ner och fysiska möten ersättas av digitala kontakter. Vad de samlade konsekvenserna blir står skrivet i stjärnorna.

Det behöver bli lättare, inte svårare, för personer med synnedsättning och andra funktionsnedsättningar att få jobb.

Vi riskerar att Arbetsförmedlingen dräneras på ovärderlig kompetens, att möjligheterna till nödvändiga arbetshjälpmedel försämras och att de som behöver handfast hjälp får det svårt att ta sig till AF för vägledning.

I Gävleborgs län finns kontoren i Bergsjö, Edsbyn, Hofors, Ockelbo och Söderhamn på nedläggningslistan. Varje nedläggning innebär att möjligheter till ett nära och mer personligt stöd försvinner. Personer med funktionsnedsättningar kan få problem att över huvud taget ta sig till inbokade möten.

I Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna står att insatser för personer med funktionsnedsättning inte ska beröras av förändringarna på Arbetsförmedlingen. Vi begär inte det omöjliga av våra folkvalda; Men vi begär att de lever upp till det de själva har sagt. Om de verkligen vill ge personer med funktionsnedsättning ökade chanser till arbete, krävs mer kompetens och fler specialister på arbetsförmedlingen – inte tvärtom.

Våra riksdagspolitiker behöver öppna ögonen för vad som verkligen står på spel. Det handlar om livschanserna för grupper som redan är satta under stor press. Lägg därför politisk prestige åt sidan och se till att reformeringen av arbetsförmedlingen inte blir en slakt av ovärderliga mänskliga resurser.

- Håll löftet i januariavtalet och freda specialisterna.

Christina Lundgren, ordförande Synskadades Riksförbund Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel