Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så kan Gävleborgs fotbollsklubbar bidra till en mer jämn fotbollsplan

Annons

Bollen är rund men spelplanen är ojämn inom svensk fotboll. Trots att jämställdheten går framåt formas unga fotbollsspelare fortfarande av samma ideal, värderingar och normer som tidigare. För att jämna ut fotbollsplanen behövs fler kvinnliga förebilder, skriver Unionen Gävleborg.

Just nu spelas VM i fotboll. Och det svenska damfotbollslandslaget inspirerar många att spela fotboll. Men även om damfotbollen just nu får en del uppmärksamhet visar en ny rapport från Unionen att unga tjejer inte ser någon framtid inom fotboll. Mer än hälften av flickorna som spelar fotboll saknar en förebild. Av pojkarna var det istället nästan nio av tio som hade en förebild.

Förebilder spelar en avgörande roll för unga människors utveckling och inspiration, inte bara inom elitidrott. När få kvinnliga förebilder syns inom fotbollen ser unga tjejer inte hur de kan ha en framtid inom sporten. Flickorna ser inte möjligheten att spela och göra karriär inom fotboll.

Det börjar redan på träningen. Unionens rapport visar att nio av tio fotbollsspelande tjejer och killar har en manlig tränare. En större andel flickor uppger att deras tränare är en kvinna, men även bland flickorna är det endast två av tio som uppger att deras tränare är kvinna. För killarna är siffran så låg som en av tjugo. För att fotbollen ska ha en chans att bli mer jämställd behövs fler kvinnor.

Men varför pratar ett fackförbund om fotboll? Och vad har det med våra lokala klubbar i Gävleborg att göra?

Unionen är inte bara Sveriges största fackförbund – vi är också idrottens fackförbund. Unionen organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten. Vår ambition är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, och därmed också inom idrotten och inom elitfotbollen. Vi vill att de som har fotboll som yrke, eller som jobbar inom idrotten, ska ha schyssta arbetsvillkor.

Klubbar och föreningar som bedriver ungdomsidrott har ett stort ansvar att skapa lika förutsättningar för killar och tjejer som utövar idrott.

Därför är det dags att våra lokala klubbar i Gävleborg:

Ser över sina rutiner vid rekrytering av tränare till såväl pojk- som flicklag i syfte att uppnå en jämn könsfördelning.

• Anordnar lokala tränarutbildningar som riktar sig särskilt till kvinnor och mammor. På så sätt minskas hindret för kvinnor som vill engagera sig, men som aldrig själva har spelat fotboll.

• Arbetar aktivt för att även flickor ska vilja vara kvar inom fotbollen.

• Aktivt verkar för att pojkar och flickor värderas lika och att kön inte ska spela roll i verksamheten.

Som idrottens fackförbund kan vi inte acceptera att spelplanen är så ojämn och att Svensk fotboll är ett av Sveriges mest ojämnställda yrken.

Så nu passar vi bollen till alla fotbollsklubbar i Gävleborg och undrar: kan ni bidra till att jämna ut fotbollsplanen? Nästa stora kvinnliga fotbollsstjärna kan komma från er.

Unionen Gävleborg

Mia Aho Wahlberg, regionchef

Roland Forsberg, ordförande regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel