Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så här kan vi förbättra cancervården i Region Gävleborg

Införande av mammografi för kvinnor över 75 år och allmän prostatascreening är två exempel på konkreta åtgärder som skulle förbättra cancervården i Region Gävleborg, skriver liberalerna Hasse Backman, Helena Englund och Peter Nordebo.

Annons

I Region Gävleborg måste cancervården bli en prioriterad fråga. Var tredje svensk drabbas någon gång i livet av cancer. Vi i Liberalerna vill därför att konkreta åtgärder genomförs för att förbättra cancervården i Gävleborg. Genom förebyggande arbete kan vi minska sjukdom och lidande för många genom att upptäcka och åtgärda besvär i tid.

Liberalerna vill införa mammografi för kvinnor över 75 år och allmän prostatascreening för män i Gävleborg.

Idag erbjuds mammografi till kvinnor mellan 40–74 år. Bröstcancerformen är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och risken för bröstcancer ökar med åldern. Vi därför vill införa mammografi för kvinnor över 75. Vi menar att en stigande medellivslängd i sig är ett starkt skäl för att erbjuda äldre kvinnor screening. Ett annat starkt skäl är att de förändringar man hittar i denna åldersgrupp ofta är just cancer. Man hittar inte så många godartade förändringar som ställer till det med oro och onödiga utredningar och behandlingar. Det borde självklart vara så att även äldre kvinnor erbjuds screening. Syftet med screeningen är att sjukdomen ska upptäckas innan den hunnit ge symtom och med tanke på att livsåldern har ökat finns även en stor vinst i att ta bort den övre åldersgränsen för mammografi.

Prostatacancer är den vanligaste tumörsjukdomen. Idag finns nya kunskaper och ny teknik för att upptäcka prostatacancer i ett tidigare skede. Dessa ska vi självklart använda för att minska sjukdom och lidande. Allmän prostatascreening för män ska vara lika självklart som mammografi för kvinnor. Prostatacancerdiagnostiken har utvecklats. Det så kallade Stockholm3-testet är ett diagnostiskt hjälpmedel som kan öka precisionen att hitta cancer som kräver behandling. Detta innebär också att man kan undvika att män med en ofarlig tumör får cancerdiagnos.

Införande av mammografi för kvinnor över 75 år och allmän prostatascreening för män skulle visa att vi på allvar prioriterar cancervården i Region Gävleborg.

Hasse Backman (L) Regionråd i opposition Gävleborg, Helena Englund (L) Ledamot regionfullmäktige Gävleborg, Peter Nordebo (L) Ledamot regionfullmäktige Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel