Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Rösta i EU-valet – men rösta på ett någorlunda anständigt parti!

Artikel 2 av 20
EU-valet i Hälsingland
Visa alla artiklar

Partierna i Europa har förändrats på 30 år, och idag verkar många av de politiskt engagerade ungdomarna hamna hos antingen V eller SD. Varför? undrar liberalen och Iggesundsbon Andreas Holmberg.

Annons

Jag sitter på Europadagen den 9 maj och äter strömming med potatismos vid kanalen. Jimmie. snart 40, kommer släntrande ner längs gågatan och möts av ett gäng unga entusiaster. 

Läs också artikeln: Jimmie Åkesson på hälsingerunda – inför EU-valet: ”Ses som en mobilisering av hela partiet”

Det påminner mej om när jag själv var tonåring och skulle rösta för första gången. Året var 1988. Vänsterpartiet kallade sej fortfarande "Kommunisterna" (VPK) och fattade inte vad de polska arbetarna i Solidaritet höll på med. Nybildade Sverigedemokraterna (SD) såg fortfarande invandrarna som ett "onaturligt inslag i befolkningen" och ville att särskilt alla muslimer skulle utvisas. 

Det var förstås alldeles självklart för mej att inte stödja V(PK) eller SD. Men idag verkar det som om en stor del av de politiskt engagerade ungdomarna hamnar hos antingen V eller SD. Hur kommer det sig? Är de helt historielösa?

Visst har partierna förändrats på 30 år. Vänsterpartiet har ju t o m publicerat en vitbok om sin otäcka historia. Efter SD:s senaste omsvängning står visst inte ett enda av det åtta partierna i Sveriges riksdag för idén om att vi ska lämna EU. Ingen Swexit i sikte, alltså. Grattis Sverige och EU!

Men jag begriper inte varför Vänsterpartiet inte gick tillbaka till moderpartiet 1989! Insikten om att man själva haft fel och Branting rätt 1917 borde väl ha lett till en ursäkt och en återförening? Om man nu inte faktiskt gillar våld och AFA.

Och jag begriper ännu mindre varför Åkesson, Jomshof, Söder och Karlsson gick med i ett parti som SD på 1990-talet. Om de nu inte tyckte som SD. Ett parti som för oss övriga i Lund eller Stockholm framstod som ett Karl XII-dyrkande skinheadparti med rötter i vit makt-rörelsen, inte alltför olikt dagens NMR! Nu är de alltså Europavänner ni med. Fint. Men när kommer den utlovade vitboken?  

Gott folk. Rösta i EU-valet! Men snälla, rösta på ett någorlunda anständigt parti. Och gå med i ett! Vi vill väl inte tillbaka till 30-talet när allt missnöje, även det berättigade, kanaliserades via ytterkantspartier? Den politiska nationalismen har gjort sitt i Europas historia, liksom socialismen. Nu måste vi hitta en annan väg framåt. Tillsammans.

 

Andreas Holmberg (L) Iggesund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons