Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Renovera pensionssystemet – det måste löna sig att ha arbetat

Arbete lönar sig mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om. Detta är oacceptabelt, politiken brister här i ansvar, skriver Eva Eriksson och Anderst Bergsten, SPF Seniorerna.

Nästa år kommer medelpensionen här i Gävleborgs län att ligga på omkring 13 850 kronor efter skatt. Det handlar i regel om länets tidigare grundskollärare, sjuksköterskor eller butikspersonal som efter runt 40 års arbete har denna pensionsinkomst att leva på.

Riksdagen beslutar nu i oktober om att höja grundskyddet i pensionssystemet, alltså garantipensionen och bostadstillägget, för de som arbetat lite eller inte alls. Fullt grundskydd blir nästa år cirka 14 000 kronor efter skatt. Men inga beslut tas för att förstärka den inkomstrelaterade pensionen.

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om. Man kan alltså fråga sig varför vi under arbetslivet betalar in pensionsavgifter och varför vi har ett allmänt pensionssystem.

Att arbeta längre kommer inte att räcka eller vara möjligt för alla löntagare, och det är heller inget dagens pensionärer kan göra. Staten måste därför ta sitt ansvar och höja pensionsavsättningarna omgående till 18,5 procent och därefter ytterligare höjningar. Framtidens pensionärer kan då få en högre inkomstpension och likaledes för dagens pensionärer genom att retroaktivitet införs. Pensionssystemet måste renoveras så att det ger högre inkomstpensioner.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Anders Bergsten, distriktsordförande SPF Seniorerna Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel