Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionens majoritet – ni måste se till att stoppa vårdmomsen!

Nu behövs politiska initiativ och beslut för att hindra att vårdmomsen träder i kraft den 1 juli för att säkerställa en fortsatt tillgänglig vård med hög kvalité i hela Gävleborg. Vi kräver att regionens majoritet använder sina kontakter i regeringen för att stoppa detta, skriver moderaterna Patrik Stenvard och Camilla Strömberg.

Annons

Äntligen är sommaren och värmen här på riktigt och med det även välförtjänta sommarlov och semestrar. Det mesta intar ett lugnare tempo under våra ljusaste månader och allting känns lite lättare.

Denna sommar kommer vi moderater dock inte kunna slappna av riktigt än. Händer ingenting inom de närmsta dagarna kommer nya regleringar kring vårdmomsen träda i kraft den 1:a juli. Någonting vi befarar kommer drabba vårt läns sjukvård hårt. De nya regleringarna innebär att delar av bemanningskostnaden för privata aktörer kommer öka med 25 procent. Den högsta kostnaden för vården är redan idag personalkostnader. De offentligt drivna verksamheterna kommer dock fortfarande få full kompensation för den ökade momskostnaden, någonting som ytterligare kommer förstärka de oerhörda skillnaderna i villkor mellan privata och offentliga hälsocentralerna.

Gävleborg har verkligen inte råd att tappa i kompetens och tillgänglighet

Vi moderater har under våren 2019 besökt närmare hälften av Gävleborgs hälsocentraler, både privata och offentliga och nästan samtliga har berättat att kompetensförsörjningen är en av deras största utmaningar. Svårast att rekrytera personal är det på landsbygden. De privatdrivna enheterna berättar också att de, tack vare kö-miljarden som kom i december, gjorde ett nollresultat 2018 och att de går på knäna. I Sverige är nästan 50 procent av hälsocentralerna drivna i privat regi och i Gävleborg är nästan hälften av patienterna listade på en privat hälsocentral.

Den vårdpersonal som väljer att jobba som egenföretagare istället för som anställda ska självklart ges den möjligheten. Vad händer om de stänger sina, ofta mycket populära och kvalitetssäkra, mottagningar? Gävleborg har verkligen inte råd att tappa i kompetens och tillgänglighet. Vi moderater oroar oss också för hur detta kommer slå mot landsbygden och leda till en ökad ojämlikhet mellan stad och land.

Helt klart står att i slutändan är det patienten som kommer bli drabbad av ökad väntetid, sämre tillgänglighet och mindre valfrihet. Nu behövs politiska initiativ och beslut för att hindra att vårdmomsen träder i kraft den 1 juli för att säkerställa en fortsatt tillgänglig vård med hög kvalité i hela Gävleborg. Vi kräver att regionens majoritet använder sina kontakter i regeringen för att stoppa detta.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition Camilla Strömberg (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel