Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regeringens politik leder till elbrist – det hotar företagsamheten och klimatomställningen

Det är svårt att greppa att det i Sverige 2019 råder elbrist redan innan den kommande elektrifieringen och omställningen tagit fart. Elnäten räcker inte längre till. Vi i Moderaterna har föreslagit en handlingsplan, skriver Lars Beckman och Lars Hjälmered.

En förutsättning för Sveriges välstånd har alltid varit att svensk industri haft tillgång till leveranssäker och billig el. Det har gjort det attraktivt att etablera och bygga ut verksamhet i Sverige och gett svenska exportbolag en konkurrensfördel.

Nu har svensk el en ny roll att fylla. För att klara klimatomställningen måste våra samhällen elektrifieras. Att ställa om till eldrivna transporter och eldriven industri är politikens och näringslivets nästa stora uppgift. Det är svårt att greppa att det i Sverige 2019 råder elbrist redan innan den kommande elektrifieringen och omställningen tagit fart. Elnäten räcker inte längre till. I Stockholmsområdet, i Uppsala, i Malmö, i Västerås har kapaciteten slagit i taket. Det leder till att samhällsviktiga klimatprojekt och nya industrietableringar hotas eller rent av stoppas.

Samtidigt driver regeringen en politik som kraftigt förvärrar läget. Höjd kraftvärmeskatt gör att lokal elproduktion minimeras eller läggs ned i Göteborg, Malmö och Stockholm liksom på andra håll i Sverige. Ny reglering av elnätsavgifterna gör att enskilda elproducenter flaggar för att man minskar planerade elnätsinvesteringar med upp till 40 procent. Samtidigt stängs två reaktorer i Ringhals, som står för 10 procent av Sveriges elproduktion, i närtid.

Nu är läget akut. Enligt uppgift till tidningen Plus hotas utbyggnaden av 11 tunnelbanestationer i Stockholm. 4 000 laddstolpar och 1 500 elbussar riskerar att frysa inne bara i Stockholm. Utbyggda reningsverk riskerar att inte kunna tas i bruk. Pågens utbyggnad av sitt bageri i Malmö skrinläggs. Ventilationsföretaget Lindab väljer att flytta sina investeringar från Skåne till Tyskland, Estland och Danmark. I Gävleborg planeras stora investeringar i elintensiv verksamhet i bl a Gävle och Sandviken utöver vår redan elintensiva basindustri i länet.

Nu är det dags att agera politiskt. Moderaterna har föreslagit att en handlingsplan mot elbrist tas fram. En sådan handlingsplan bör innehålla:

Att den höjda kraftvärmeskatten dras tillbaka.

Att den nya regleringen av elnätsavgifterna ses över för att säkerställa både rimliga konsumentpriser och tillräckliga investeringsnivåer i elnäten.

Att i snabbspår påtagligt förkorta tillståndsprocesserna för ny nätkapacitet.

Att ytterligare regelförenklingar övervägs i dialog med elnätsaktörerna.

Bristen i elnäten är inte del av energiöverenskommelsen, utan ligger helt på regeringens bord. Nu måste regeringen agera. Vi kan inte acceptera en situation när företag inte kan etablera sig eller expandera för att det inte finns el. Att regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna dessutom förvärrar läget är riktigt illa. Moderaterna kommer ta sitt ansvar för att bidra till en säker elförsörjning som främjar nya investeringar och en snabb klimatomställning.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel