Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Onödigt skrämmande rubriker om klimatet i media – sprider klimatångest bland barn och ungdomar

Mittmedia och Helahälsingland borde fundera över sin roll i den ökande (och helt obefogade) "klimatångest" som verkar spridas bland framförallt barn och ungdomar idag, och ge en mer balanserad bild av nuläget, skriver Niklas. Tomas Froms, ansvarig utgivare på helahälsingland.se, svarar direkt.

Annons

Jag läste för ett par dagar sedan en artikel om en norsk flicka som drabbats av "klimatångest" efter att hennes lärare skrämt upp henne med att jorden kommer gå under, att vi går mot en klimatkatastrof osv. Ni vet, den vinkel som så ofta använts de senaste åren eftersom det låter spännande och antagligen är tänkt att driva folk till att leva på ett sätt som klimataktivister föredrar, dvs mer "miljövänligt".

Dock är det uppenbart vid det här laget att skrämselpropagandan orsakar stora problem för vissa personer som av en eller annan anledning inte klarar att se nyanserna bakom de stora svarta rubrikerna. Den 12-åriga flickan i Norge blev så småningom lugnad av en klimatforskare som försäkrade henne om att jorden inte kommer gå under, och att i just Norge kommer klimatförändringarna i princip bara märkas genom att det blir lite sämre skidföre på vintrarna. Ingen annalkande katastrof alltså (om man inte är hängiven skidåkare förstås).

Mittmedia och Helahälsingland borde fundera över sin roll i den ökande (och helt obefogade) "klimatångest" som verkar spridas bland framförallt barn och ungdomar idag, och ge en mer balanserad bild av nuläget och vad som kan komma att ske i framtiden, vilket är fullt möjligt att göra utan att skrämma upp folk.

Läs t ex artikeln: Ställde om för en grön vardag – upptäcker världen genom tågfönstret: "Klimatet är akut"

och denna artikel: Naturskyddsföreningen om klimathotet: "På väg mot en klimatkatastrof om vi inte ställer om"

Nu verkar man istället följa trenden och köra hårt på att det är "akut", "kris" och "katastrof", antagligen för att man tror det ger fler klick. Men förutom några extra klick kanske det också ger fler oroliga barn. Undrar om det är värt det?

Niklas

SVAR DIREKT: Det pågår en stor och viktig debatt i samhället om jordens resurser. Den debatten har pågått i massor av år. Det är självklart att vi är en del av den debatten, annars skulle vi inte ta vårt jobb på allvar.

Det är inte ”skrämselpropaganda” eller ”klickjakt” när vi berättar om människor som valt att leva mer miljövänligt. Vi lyfter fram goda exempel, helt enkelt.

Med vänlig hälsning,

Tomas Froms, stf ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons