Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt omnatthärbärget

En runda till om Hudiksvalls natthärbärge.

En fråga om natthärbärget ledde till debatt i fullmäktige. Och något så ovanligt som att oppositionsledamöter applåderade en centerpartist. Det har varit många turer om kommunens indragna bidrag till Hudiksvalls natthärbärge, HNH. På måndagskvällen debatterades frågan även i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna Lena Hallqvist och Henrik Persson hade ställt en interpellation, en fråga, till kommunalråd Jonas Holm (M). De ville veta hur han ställer sig till att majoritetspartierna avslutar samarbetet med natthärbärget, och om han kan tänka sig att bevilja natthärbärget bidrag för hela 2014.

Socialdemokraterna menar att natthärbärget skulle vara ett bra komplement till det lågtröskelboende och akutboende som kommunen håller på att starta.

Jonas Holm svarade att det är en fråga som inte ska avgöras i fullmäktige, utan att det är social- och fritidsnämndens ansvar.

– Jag har fullt förtroende för nämndens beslutsförmåga, sade han, men medgav att ärendet kunde ha hanterats på ett smidigare sätt.

Lena Hallqvist tackade, men ansåg att hon inte hade fått svar på frågan.

– Det är väldigt olyckligt att majoriteten vill lägga ner natthärbärget, sade hon och tillade att härbärget och lågtröskelboendet som kommunen vill starta kompletterar varandra.

Jonas Holm påpekade att verksamheten har haft vissa brister och problem.

– Det kan finnas plats för båda, men kommunen kan inte satsa pengar på båda. Som kommunalråd ska man inte lägga sig i vad nämnderna gör. Det är olyckligt att det har blivit som det blivit. Jag tycker att parterna i ett tidigt skede borde ha pratat om övergången, det är människor det handlar om, sade han.

Även Kent Sjöberg (KD) tog upp problematiken kring misstänkt drogmissbruk.

– Det är viktigt att de ger besked till nämnden att signera avtalet som reglerar just den punkten.

HNH har fått också kritik för att vissa gäster har bott där under en längre tid. Enligt HNH har de under 2012 och 2013 skickat 15 anmälningar om gäster som har bott mer än 20 dagar på natthärbärget för att de skulle få hjälp, dock utan att få gehör från socialtjänsten.

Politikerna inom majoritetspartierna verkar inte vara helt eniga om beslutet att dra in bidraget till härbärget. Anne-Marie Eriksson (C) fick applåder från S- och V-politiker när hon avslutade sitt inlägg.

– Jag hoppas vi tänker om, sade hon.

Det hoppades även oppositionsråd Daniel Pettersson, som menade att det visst finns pengar till båda verksamheterna.

Social- och fritidsnämnden väntas ta ett beslut i ärendet på torsdag.