Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om korttidsvården i fullmäktige: ”Greppade det sista halmstrået jag kunde ta”

Ett av kvällens mest diskuterade ärenden under kommunfullmäktiges möte blev en motion om korttidsvården i Söderhamn. Flera ville riva upp beslutet om att flytta Västerbackens platser till Ljusne medan andra menade att lagt beslut ligger.

I april bestämde omvårdnadsnämnden att Västerbackens korttidsplatser ska flyttas till Kastanjen i Ljusne. Beslutet i nämnden var enigt, men har lett till debatt i kommunen.

Läs mer: Beslut fattat – Korttidsvården flyttar från Västerbacken till Ljusne

Kort därefter skrev Ingrid Backelin (L) och Marianne Persson (C) en motion om att riva upp beslutet då de vill att korttidsvården ska utredas ytterligare. När frågan kom upp i kommunstyrelsen sa en majoritet av ledamöterna att de ville avvisa motionen, eftersom beslutet togs inom ramen för omvårdnadsnämndens befogenheter.

På måndagen togs motionen upp i kommunfullmäktige. JohnStaffas (S) sa, precis som det redan sagts i kommunstyrelsen, att motionen skulle avvisas. Det ville man göra eftersom det inte går att annullera ett beslut som är fattat av en nämnd, om man inte först ändrar i nämndens reglemente.

– Det strider mot kommunallagen. Det fungerar inte så, sa John Staffas (S).

Läs en repris av rapporteringen från fullmäktige här

Marianne Persson (C), tidigare ledamot i omvårdnadsnämnden, ville förklara motionen ytterligare.

– Det jag får höra idag är att många undrar varför jag inte opponerat mig. Det har jag gjort, men jag har ingen möjlighetatt lägga min röst där längre. När det gäller den här frågan har jag varit väldigt tydlig. Jag har hört oron och våndan på Västerbacken och jag greppade det sista halmstrået jag kunde ta. Jag har inte gjort något i illvilja, sa hon.

Hon fick medhåll av Ingrid Backelin (L).

– Det här är ett ärende vi brinner för och vi har varit med i den är karusellen länge. Att fatta beslut gör man utifrån samlade kunskaper och erfarenheter. Att Västerbackens kontrakt går ut 2018 har varit känt. Frågan har stötts och blötts. Nu står vi här med det faktum att det ska flyttas till Kastanjen. Hur genomtänkt är det?

John Staffas (S) ville dock snabbt avstyra diskussionen, eftersom det alltså handlade om att riva upp ett beslut som omvårdnadsnämnden hade rätt att fatta.

– Ni kan tänka ett steg vidare, om det här blir fullmäktiges nya sätt att agera kan vi avskaffa nämnderna, sa han.

Läs mer: Hennes mor måste flytta när Västerbacken ska in – känner sig utkörd från sitt boende

Katarina Hedberg (S), omvårdnadsnämndens ordförande, poängterade även hon att beslutet var inom ramen för deras befogenheter.

– Vi har tagit ett beslut, och vi var en helt enig nämnd när vi tog det här beslutet, sa hon.

När diskussionen avslutats blev det en votering. Det stod mellan att återremittera beslutet om korttidsvården för att, som motionen föreslog, utreda frågan ytterligare eller att avvisa motionen. En majoritet av ledamöterna gick på kommunstyrelsens linje och beslutet blev att avvisa motionen.